18/04/2024 - 23:06
Més

  Ecologistes en acció denuncia que Ontinyent supera el nivell d’ozó dolent permés

  Altres notícies

  Ecologistes en Acció desenvoluparà aquesta primavera i estiu una campanya informativa sobre la contaminació per ozó a la Comunitat Valenciana amb exposicions, xarrades i tallers, segons ha informat aquesta associació en un comunicat.

  La contaminació per ozó troposfèric o “ozó dolent” és una gran desconeguda per a moltes persones, però causa cada any 17.000 morts prematures a Europa, 1.800 d’elles a Espanya, més que els accidents de trànsit. Dues terceres parts dels cultius i bona part dels nostres boscos i espais naturals suporten nivells d’ozó que danyen la vegetació.

  De fet, des de principi d’any, a la Comunitat ja s’ha registrat mig centenar de dies per damunt de la recomanació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), i en una quinzena s’ha superat també l’objectiu legal establit per a l’ozó troposfèric, de manera que en les estacions de mesura de Coratxar, Morella, Villar del Arzobispo, Zarra i Ontinyent ja s’ha superat el valor objectiu legal permés per al període 2015 a 2017, anticipant una temporada d’ozó que amenaça de ser la pitjor des de fa anys, han assenyalat.

  Aquest contaminant, que no ix dels tubs de fuita, ni de les xemeneies, afecta més a les zones periurbanes i rurals que al centre de les ciutats, especialment en les vesprades assolellades de la primavera i l’estiu, quan les elevades temperatures activen la formació i acumulació d’ozó en nivells perillosos per a la salut, a partir dels contaminants emesos pel tràfic urbà i interurbà i algunes indústries.

  La Comunitat Valenciana és una de les comunitats autònomes més afectades a Espanya per la contaminació per ozó troposfèric. Durant l’any 2016, en bona part de la Comunitat s’han depassat els objectius legals per a la protecció de la salut i per a la protecció de la vegetació, especialment cap a l’interior. Si atenem a les recomanacions de l’OMS, la mala qualitat de l’aire és generalitzada en tota la Comunitat, “incloent les comarques litorals”, segons les mateixes fonts.

  Per açò, Ecologistes en Acció ha iniciat una campanya d’informació a la població sobre l’ozó troposfèric, que durant la primavera i l’estiu del 2017 contempla entre altres accions: una exposició divulgativa itinerant i activitats sobre contaminació per ozó que recorreran diversos centres públics de El Pinós, Elda, Ontinyent, Benigànim, Ayora, Villar del Arzobispo, Viver, Morella o Vinaròs; així com una jornada de sensibilització que es realitzarà a València la vespra del Dia Europeu sense Cotxes, el 22 de setembre.

  Greu problema ambiental

  L’objectiu de la campanya és divulgar les causes i les conseqüències d’aquest greu problema ambiental, i reduir l’exposició a la contaminació especialment dels grups més sensibles: xiquets i xiquetes, persones majors, dones embarassades, esportistes i persones amb malalties respiratòries i cardiovasculars; evitant realitzar esforços a l’aire lliure en les hores centrals del dia i la caiguda de la vesprada, quan els nivells d’ozó són més elevats.

  L’exposició arrancava el passat divendres en l’Institut d’Educació Secundària de El Pinós, i es podrà veure aquesta setmana en la Casa del Marbre i del Vi de la mateixa localitat alacantina. La setmana vinent arribarà a la localitat d’Elda, on es podrà visitar en el Museu del Calçat, per a posteriorment rotar per una desena de centres educatius i cívics d’Alacant, València i Castelló fins a la finalització de la campanya el 30 de setembre.

  Una qualitat de l’aire adequada ha de passar perquè la ciutadania conega en tot moment l’estat de l’aire que respira, i perquè s’establesquen plans d’acció que reduïsquen la pol·lució causada per l’ozó. No obstant això, la Generalitat “no ha elaborat els preceptius plans de millora de la qualitat de l’aire per a les zones més afectades, i tampoc informa suficientment dels episodis d’elevada contaminació, que ja s’han començat a produir en un inici de la primavera que està resultant especialment complicat”, han assenyalat.

  Font: Europa Press

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  El PP d’Aielo de Malferit Mobilitza un Ple Extraordinari per Aturar la Planta de Biogàs

  El Grup municipal del Partit Popular en Aielo de Malferit ha convocat un ple extraordinari per debatre la lesivitat...
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -