Comença la venda dels 15.000 quilos del Meló d’Or d’Ontinyent

0

Hui dimecres comença a Ontinyent la venda de la collita de Meló d’Or d’enguany, estimada en 15.000 quilos. La fruita autòctona ha quadruplicat enguany la xifra de productors que acompleixen amb els requisits establerts en el protocol posat en marxa per l’Ajuntament, que regula com s’ha de cultivar per conservar i potenciar la seua essència i característiques.

La regidora de Sostenibilitat, Patricia Folgueras, s’ha reunit amb la Cooperativa Vinícola Onteniense i els agricultors que han conreat el Meló d’Or aquesta temporada. En aquesta trobada es debatien i estipulaven una sèrie de normes internes per a organitzar el treball i millorar el funcionament de la campanya. Entre les accions per a promocionar la venda es troba la col·locació d’un distintiu en els establiments de la ciutat en els quals es puga obtenir aquesta varietat única de meló.

Folgueras ha recordat que “el Meló d’Or es conrea de la mateixa manera que es feia al segle XV, seguint un procés artesanal i uns requisits que asseguren la seua qualitat, en secà i sense regar-se. Açò, sumat al canvi climàtic dificulta la seua producció, però enguany els agricultors estan molt satisfets del grau de dolçor i sabor aconseguit en una collita que s’ajusta a les característiques del que ha de ser aquest producte”.

Cal recordar que el “Meló d’Or d’Ontinyent” està sent impulsat com a marca de qualitat a nivell municipal, amb l’objectiu de protegir una llavor autòctona, revaloritzar la tasca dels productors, potenciar els productes locals i de proximitat així com l’activitat econòmica al sector agrari i hosteler. Un estudi històric elaborat des de l’Arxiu Municipal determinava que Ontinyent presenta més de 700 anys de tradició en la producció d’esta varietat autòctona de melons de tot l’any, amb constància documentada de la seua producció des de l’any 1424 que al seu dia va estar distribuït a la Casa Reial Espanyola, i exportat a França o Anglaterra.

Com ja és habitual, el xef Quique Dacosta, que compta amb tres estrelles Michelín en el seu restaurant de Dénia, ja ha encarregat una primera remesa de melons per a introduir aquesta fruita en els seus elaborats plats.

Font: Ajuntament d’Ontinyent