24/04/2024 - 4:21
Més

  90 famílies autogestionen 13 tones de residus amb el programa de compostatge domèstic d’Ontinyent

  Altres notícies

  Un total de 90 famílies d’Ontinyent s’han sumat ja al programa de compostatge domèstic posat en marxa el 2021 per l’Ajuntament d’Ontinyent i el Consorci de Residus V5 (COR) per a reduir la quantitat de residus que acaben en el contenidor. Segons dades exposades en un informe del COR, la reutilització de les restes orgàniques per part dels participants als seus jardins i horts va permetre en 2021 evitar la generació de 13 tones de fem que d’una altra manera hagueren hagut de ser recollides, transportades i gestionades en instal·lacions de tractament, una xifra que es preveu augmentar en 2022 per a aconseguir les 31 tones de residus autogestionades.

  La regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, explicava que després de la posada en marxa del programa a manera de prova s’han organitzat 5 tallers gratuïts que han tingut una gran acceptació, omplint en tots els casos les places oferides. Gandia destacava el potencial d’Ontinyent per al compostatge, “ja que tenim un ampli disseminat amb milers de cases de camp amb espai i terreny per a poder autocompostar”. En aquests tallers l’Ajuntament i el COR proporcionen el material necessari i suport tècnic per a poder obtindre un compost de qualitat, que pot ser posteriorment utilitzat com a adob per a plantes. L’edil explicava que des del COR s’ha felicitat el consistori ontinyentí per l’impuls i difusió que està donant a la iniciativa.

  Les famílies participants el programa són bonificades amb 12 euros de descompte en la taxa de tractament de residus del COR quan porten almenys un any en el programa, “un benefici econòmic que se suma als avantatges de comptar amb adob propi i de qualitat per a les seues plantes, i al benefici mediambiental que suposa convertir aquests residus en una cosa útil en lloc d’en fem”, afegia.

  L’impuls a la separació de la fracció orgànica s’ha estés des de l’Ajuntament als col·legis públics de la ciutat, que en aquests moments ja separen els residus orgànics dels ses menjadors escolars per al seu millor reaprofitament. L’Ajuntament arreplega estos residus i els porta a una planta específica de tractament de la fracció orgànica, a excepció del CEIP Bonavista, on s’han disposat tres compostadores per poder reutilitzar el compost al seu propi hort escolar.

  Sayo Gandia explicava que l’objectiu “és anar estenent als diferents sectors l’aposta per la reutilització de la matèria orgànica per a evitar que es convertisca en fem, sinó que siga reutilitzada de manera que s’evite tot el que suposa transportar-la i tractar-la”. La regidora animava a la ciutadania “a involucrar-se en aquestes iniciatives i les que continuarem promovent en matèria de residus, dins del procés d’implantació de la recollida integral de residus pel sistema de porta a porta. Un procés en el qual sóm pioners a les ciutats de la nostra grandària i en el qual estem segurs que, amb ajuda i implicació de totes i tots, serem un exemple per a altres localitats”, manifestava.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  Malena Alterio penja el “no hi ha entrades” al Teatre Echegaray d’Ontinyent

  La representació d’espectacle “Los amigos de ellos dos” junt a David Llorente esgota la venda online i sols resten 30 entrades de venda exclusiva en taquilla
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -