Portava als magatzems municipals des d’abans de la creació del primer catàleg del patrimoni arquitectònic d’Ontinyent
La reixa que delimitava a mitjans del segle XIX l’accés a la desapareguda finca de “La Ereta”, que ha estat durant dècades als magatzems municipals, ha estat rescatada pel Govern d’Ontinyent, que recuperarà el seu us per a fer el tancament exterior del rehabilitat Alberg Perú. L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i el regidor d’Obres, Manuel Cuesta, van veure la reixa en una visita rutinària al magatzem d’obres. “i aprofitant que falta un tancament per a l’Alberg Perú, vam pensar que aquest pot ser el lloc idoni per a que la reixa recupere el seu ús de forma digna”, explica Jorge Rodríguez.
La reixa procedeix de la finca dita “la Ereta”, mansió o casa pairal construïda a mitjans del segle XIX, que estava situada a l’actual c/ Dos de maig, de front del c/ que actualment duu el nom de l’Ereta, una zona que aleshores no era urbana. Aquesta mansió era un gran edifici, molt ornamentat, i estava separat de la carretera per un mur amb la reixa de ferro en qüestió. Dins albergava una important col·lecció de pintura i arqueologia, molt lloada a principis del segle XX que amb el temps, com el propi edifici, ha acabat desapareixent. S’estima que va ser cap a finals de la dècada de 1970 quan es va derruir aquest edifici, ja que al primer catàleg del patrimoni arquitectònic d’Ontinyent, del 1982, ja no es va recollir, per no existir, havent-se enderrocat per a reparcel·lar-la i construir nous habitatges.
No hi ha constància dels motius pels quals les reixes van passar aleshores als magatzems municipals, tot i que s’estima en una possible reutilització que, tot i això, no s’havia fet fins ara. “La reixa va a ser sotmesa a uns treballs de restauració i podrà ser utilitzada perfectament per al seu ús inicial, com es delimitar les immediacions d’un edifici emblemàtic, en aquest cas l’Alberg Perú”, explica Manuel Cuesta.
L’Alberg Perú, que és propietat de la Generalitat Valenciana, va veure finalitzada la seua rehabilitació en 2010, realitzant-se des d’aleshores diverses tasques d’adequació del seu entorn, tot i que el seu ús futur com a àrea de turisme rural depèn d’un conveni que impedeix que el consistori faça una concessió a un tercer per al seu ús.
Cal destacar que a una reunió mantinguda el passat mes d’octubre per l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, amb la Consellera de Turisme, Cultura i Esports, Lola Johnson, el primer edil ontinyentí va demanar a la consellera que es revise aquest conveni, o, en cas contrari, bé es cedisca a l’Ajuntament l’alberg per aprofitar-lo com a un recurs turístic municipal més, o bé que siga la pròpia Generalitat qui equipe l’alberg, com a propietària de l’immoble.