Ontinyent optarà a la segona convocatòria d’ajudes europees del programa DUSI (Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat) que cofinancen el Fons Europeu de Desenvolupament Regional, Programa Operatiu FEDER de creixement sostenible 2014-2020. Tot i no haver estat inclosa en la primera convocatòria, els resultats de la qual s’han fet públics hui, la ciutat aprofitarà l’experiència d’haver optat a este programa per a presentar-se amb més possibilitats a la segona part del mateix, dotada amb un màxim de 52’58 milions d’euros per a municipis o agrupacions de municipis que constituisquen àrees funcionals urbanes de més de 20.000 habitants.
Des del Govern d’Ontinyent s’ha avançat que el procés, a l’igual que en la participació a la primera part del programa d’ajudes, es seguirà nova ment una metodologia que inclourà una important aposta per la participació dels veïns i veïnes, un fet que es considera “fonamental per elaborar una estratègia urbana”. Cal recordar que per optar a la primera tanda d’ajudes, les regidories de Territori i Política Econòmica es reunien amb representants dels Consells Econòmic i Social, de Benestar Social, de Medi Ambient i Veïnal, així com dels diferents grups polítics municipals, a més d’obrir a la ciutadania en general la possibilitat d’opinar a través d’enquestes i suggerències.
El treball a realitzar tornarà a girar al voltant dels objectius marcats per la Comissió Europea al marc de “l’horitzó 2020”, tot perseguint fer avanços en TIC (tecnologies de la informació i la Comunicació), patrimoni, inclusió social i una economia baixa en carboni. Des del govern ontinyentí s’ha apuntat que “eren molts els municipis que optaven a la primera tanda d’ajudes amb projectes molt madurs per part de ciutats de més tamany que la nostra com ara València, Alacant, Castelló o Torrent, però l’experiència adquirida i el treball realitzat de segur ens van a servir de molt per optar a la segona tanda d’ajudes que van a eixir pròximament i a la que anem a presentar-se amb més possibilitats”, destacaven.
Entre el treball realitzat per optar a la primera tanda d’ajudes ha estat la identificació inicial dels problemes i reptes de la ciutat, fent un anàlisi integral de la ciutat des del punt de vista físic, demogràfic, territorial, competencial, mediambiental, econòmic social, entre d’altres. També s’ha fet un anàlisi DAFO de fortaleses, debilitats i oportunitats de la ciutat i establint prioritats temàtiques amb objectius específics.
Font: Ajuntament d’Ontinyent