Ontinyent estudia gravar la utilització d’espai públic a les companyies de telefonia mòbil

0

El Govern d’Ontinyent està estudiant introduir en les ordenances fiscals de 2017 una nova ordenança fiscal per a gravar la utilització d’espai públic per part de les companyies de telefonia mòbil. És una de les novetats que es contemplen en la proposta de modificació de les ordenances fiscals municipals per al proper any, de la que ha donat detalls hui el regidor d’Hisenda, Joan Sanchis.

L’edil explicava que la intenció del Govern ontinyentí “segueix sent aprofitar les ordenances fiscals no sols per a comptar amb una recaptació més justa, sinó també per ajudar a les famílies, crear llocs de treball i reactivar l’economia, una línia que ja vam encetar a la legislatura anterior i en la que seguim treballant per fer noves passes en favor de les persones”, destacava. Així, s’aposta per mantenir les novetats introduïdes l’any passat, quan es va fer una rebaixa general del 10% en l’IBI, es van crear bonificacions a la creació de llocs de treball indefinit, es va crear el Compte Tributari Local per fraccionar el pagamen d’impostos sense interessos o es va eliminar la taxa del Teatre Echegaray.

Però a més, en la proposta que s’ha enviat als membres del Consell de Ciutat, del Consell Veïnal, del CES i als grups municipals per a que l’estudien i puguen afegir idees, es contemplen inicialment fins a 16 noves modificacions, entre les que està la proposta d’introducció d’una ordenança sobre “utilització privativa i aprofitaments especials constituïts en el sòl, subsòl o vol de la via pública a favor d’empreses explotadores de telefonia mòbil”. Joan Sanchis explicava que “la idea sorgeix en vista d’una recent sentència del Tribunal Suprem emesa en maig, que hem posat en mans dels serveis jurídics municipals per la seua complexitat tècnica, i que si compta amb informes favorables podríem aplicar ja en 2017”, avançava.

Joan Sanchis explicava que la proposta de modificació d’ordenances “també es planteja per a aprofitar aquestes com a element de defensa i protecció del medi ambient i estalvi energètic”. Així, si l’any passat ja s’introduïen rebaixes per a propietaris de vivendes que aposten per energies renovables, ara s’inclou una nova bonificació del 20%, del 16% i del 12% sobre la quota íntegra de l’impost els béns immobles destinats a habitatges o a activitats econòmiques els quals tinguen una qualificació energètica A, B o C respectivament, durant els 5 primers anys al reconeixement de la qualificació i inscripció en el registre de la Comunitat Valenciana.

Altra novetat destacada és la modificació de l’ordenança fiscal reguladora de la taxa de piscina i instal·lacions esportives, que introdueix un descompte del 10% sobre el preu d’abonament de la piscina coberta als posseïdors de qualsevol abonament anual, (bo rocòdrom, velòdrom, assistents a activitats organitzades, sala musculació, pista d’atletisme), “per tal d’afavorir la utilització d’estos abonaments i promoure l’ús de les instal·lacions esportives municipals”, explicava el regidor.

D’altra banda, es proposa modificar l’ordenança fiscal reguladora de la taxa per tramitació d’instruments d’intervenció ambiental (per a les llicències d’obertura d’establiments) per tal de bonificar fins al 90% quan es presente un informe favorable d’un organisme de certificació administrativa (OCA); i altre aspecte relacionat al medi ambient és la millora de les bonificacions a la compra de vehicles elèctrics i híbrids, per tal d’afavorir que puguen tenir efectes en el mateix any de la sol•licitud i no en el següent.

A més a més, s’ha fet canvis en la redacció d’algunes ordenances per evitar situacions d’aprofitament indegut d’algunes bonificacions, o per millorar aspectes puntuals com els terminis en el recàrrec de la retirada de vehicles, que passa a ser a partir de les 24 hores de la retirada i no a partir de les 00:00 hores.

Joan Sanchis explicava que “l’any passat vam aprovar les ordenances per a 2016 sense cap vot en contra i amb un gran recolzament, i enguany treballarem per tal de portar al ple una proposta d’ordenances el més consensuada possible, perquè tot i comptar amb una ampla majoria, el Govern d’Ontinyent aposta perquè totes i tots puguen participar de la gestió”, destacava el també regidor de Govern Obert.

Font: Ajuntament d’Ontinyent