28/03/2024 - 18:41
Més

    La Generalitat Valenciana aposta pel Projecte Trèvol de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida

    Altres notícies

    La directora general de Persones amb discapacitat i de Dependència coneix de primera mà l’estructura que dóna suport a més de 200 persones

    “Treballar junts ens permetrà assolir més i millors resultats”. Aquest és el compromís que el president de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, Filiberto Tortosa, va obtenir de la directora general de Persones amb discapacitat i de Dependència, Pilar Collado, durant la seua visita per conèixer el funcionament del Projecte Trèvol aquest dimecres, 9 de maig, atesa “la sensibilitat que la Generalitat Valenciana ha mostrat sempre” de cara a la iniciativa posada en marxa el 1995.

    Collado va acudir al Centre ocupacional situat a Albaida i destinat a “fomentar les capacitats laborals dels usuaris”, en paraules de Ma Amelia Martínez, directora de l’estructura de suport que actualment dóna assistència a més de 200 persones. Posteriorment, la comitiva integrada també per la consellera de Benestar social de la Mancomunitat, Rosa Adelina Vidal, i per nombrosos alcaldes i regidors de la comarca es va traslladar a una empresa del Palomar, Plastiken, per veure de primera mà com el Projecte Trèvol permet la incorporació al món del treball a joves com Cecilia Quilis que porta quinze anys amb un rendiment “molt satisfactori tant personalment com per a l’empresari”, segons va poder constatar Pilar Collado.

    Per últim, l’estada de la directora general va concloure a Ontinyent a la seu de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida. La trobada amb pares, monitors, treballadors i usuaris va ser un “estímul” per a Collado qui va ressaltar “la conjunció de forces” existent per tirar endavant el Projecte Trèvol amb l’associació de pares al capdavant com a “ànima” i el suport de l’entitat comarcal amb la seua preocupació “pel benestar de tots els habitants de la Vall”; per això, els va encoratjar a tots “a seguir treballant” en una iniciativa “molt ben valorada, pionera, de qualitat i d’aposta pel futur”, tal i com la va qualificar. Així mateix, la directora general va emfatitzar “el compromís de la Generalitat Valenciana en l’àmbit del benestar social on no hi ha cap ajust ja que es manté el mateix pressupost per al 2012 que l’any anterior” perquè la finalitat del Consell d’Alberto Fabra és “aconseguir la igualtat d’oportunitats de totes les persones independentment de les seues capacitats”.

    Per la seua banda, Isabel Cebrián, presidenta de l’Associació Trèvol, va agrair la presència de Pilar Collado i li va instar a “recollir el nostre model de treball i avalar-lo des del govern autonòmic perquè és una aposta de futur per als nostres fills per tal que puguen contribuir a la societat i a construir el seu propi futur”. A més, la representant dels progenitors dels usuaris va recordar l’esforç realitzat per la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida durant aquests 17 anys de funcionament i va remarcar les gestions empreses pel seu president, Filiberto Tortosa, per assegurar la viabilitat “d’un projecte tant important per a les nostres vides i la dels nostres fills”.

    Tortosa va aprofitar l’ocasió per mostrar-li a Collado “tot allò que el Trèvol representa i l’esforç necessari per tirar-lo endavant”. Així, va destacar que “estem parlant d’una iniciativa capaç d’aglutinar voluntats polítiques i socials i que suposa un sistema de treball que transforma a la població tradicionalment assistida en població activa”; igualment, va afirmar que “ens podem sentir ben satisfets de què un model valencià, s’estiga projectant com un exemple de bones pràctiques, dins i fora d’Espanya”. El president de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida també va assegurar que l’estructura de suport és una “alternativa de futur per ser un programa caracteritzat per l’eficàcia demostrada en la integració de persones amb discapacitats severes i per garantir resultats reals i possibles en el manteniment de l’estat del benestar”.

    Projectes de futur

    Durant la trobada, Tortosa va exposar a la directora general els objectius de futur que es plantegen des del Projecte Trèvol. En primer lloc, es pretén desenvolupar un sistema de pràctiques rotatives en empreses “per afavorir l’aprenentatge in situ”; igualment, el reforçament del procediment cap a la vida independent és una altra de les prioritats fixades per tal que les vivendes tutelades “siguen llocs de trànsit, no per a romandre en elles” i contribuir així a “un major benefici social, personal i familiar”. Finalment, una última proposta contempla la posada en funcionament d’una residència de discapacitats.

    Projecte Trèvol

    Nascut el 1995, el Projecte Trèvol ha desenvolupat un sistema de treball propi que permet a les persones amb discapacitats severes –independentment del tipus i del grau– incorporar-se directament als entorns ordinaris (ocupació, vida independent, etc.). Es tracta, a més, d’un model que resulta molt més econòmic que la resta de serveis assistencials tradicionals; per això, amb el pas del temps, ha anat convertint-se en un referent i en un model de bones pràctiques per a entitats com la Universitat de Salamanca mitjançant l’Institut d’integració en la comunitat (INICO). Així mateix, ha obtés guardons con el premi a la innovació en empresa solidària atorgat per l’Institut valencià d’atenció a les persones amb discapacitat i acció social (IVADIS) de la Conselleria de Justícia i de Benestar social.

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Ontinyent torna a demanar al Ministeri la declaració d’Interès Turístic Internacional per als Moros i Cristians

    El ple aprova per unanimitat l’emissió d’una nova sol·licitud a la Secretaria d’Estat de Turisme una volta ampliada i actualitzada la documentació justificativa
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -