Es posa en marxa un Servei de Mediació Veïnal per evitar processos judicials entre els veïns

0

Problemes relacionats amb la utilització de l’espai públic, del mobiliari urbà, o de convivència (sorolls, molèsties…) en general podran resoldre’s més fàcilment sense arribar a la via judicial gràcies al nou Servei de Mediació Veïnal (SMV) posat en marxa per l’Ajuntament d’Ontinyent, que s’ha presentat hui.

El coordinador de l’àrea de Govern Obert, Joan Sanchis, i la regidora de Seguretat, Tudi Guillem, han explicat que es tracta d’una iniciativa posada en marxa per  promoure la solució de conflictes veïnals mitjançant el diàleg voluntari de les parts amb la mediació d’efectius de la Policia Local, “de forma ràpida, àgil i flexible, subjectant-se als principis de neutralitat, imparcialitat i confidencialitat, estalviant als veïns i veïnes el temps i costos que comporta dur les diferències fins als jutjats”, explicaven.

El SMV, que podrà recabar la col·laboració dels diferents departaments de l’Ajuntament, passa a ser un més de l’estructura de serveis de mediació, intermediació i negociació que diferents institucions i col·lectius vénen prestant  a la ciutat, que actualment inclou un servei d’intermediació hipotecària a través d’un conveni entre el Col·legi d’Advocats de València, la Diputació i l’Ajuntament; i un servei d’intermediació civil i mercantil que ofereix el Col·legi d’Advocats.

Tudi Guillem, detallava les fases del procés, que s’iniciarà quan la persona interessada sol·licite la mediació en el Registre General de l’Ajuntament mitjançant una fulla descarregable a la web municipal. El SMV valorarà la sol·licitud i dessignarà un agent mediador, que es posarà en contacte amb les dues parts, que hauran de sotmetre’s voluntàriament al procés de mediació. “El procés es desenvoluparà sense formalismes i amb el clar objectiu d’arribar a un acord entre les parts”, afegia Guillem.

Els detalls del procediment estan explicats en un Protocol on, entre altres coses, es determina que quan les parts arriben a un acord o una de les parts renuncie a seguir el procés aquest finalitzarà; o que podran sol·licitar la posada en marxa del SMV les persones físiques o jurídiques, quan com a mínim, una de les dues parts tinga el seu domicili a Ontinyent, el conflicte s’haja originat al terme d’Ontinyent i la mediació es realitze al mateix.

La regidora de Seguretat explicava que el servei “també té uns límits, perquè no podrem mediar en assumptes penals, laborals, de consum, familiars o amb les administracions, que ja tenen altres vies. Aquest és un servei que volem afegir als que ja presta la Policia Local, per a quan es produisquen problemes de convivència, i si els veïns ho desitgen, els agents puguen estar ahí per a ajudar”, concloïa Tudi Guillem.

Publicitat