28/03/2024 - 20:04
Més

    El recuperat Meló d’Or d’Ontinyent duplica la seua producció en un any i arriba als 50.000 quilos

    Altres notícies

    Restauradors de tota Espanya s’han interessat pel producte que serà presentat aquest dissabte al Mercat del Cabanyal de València

    Un any després de la primera temporada de producció regulada, el recuperat Meló d’Or d’Ontinyent ha duplicat amplament la seua producció. Si en l’estiu de 2012 es comptava amb un únic productor, que va generar prop de 20.000 quilos en una melo or-1superfície de al voltant de 5 hectàrees, enguany la temporada de recol·lecció del producte s’iniciarà la setmana que ve amb una producció estimada que pot superar els 50.000 quilos. Igualment es compta ja amb 7 productors i el cultiu s’està realitzant en una superfície de 11 hectàrees, sempre respectant el protocol impulsat per la Regidoria de Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Ontinyent que determina els requisits necessaris per obtenir el segell de qualitat “Meló d’Or d’Ontinyent”.

    “Són bones xifres, i més si tenim en compte les males condicions meteorològiques que hem tingut aquesta primavera tan seca, però l’impuls que volem donar al Meló d’Or d’Ontinyent perquè puga ser generador d’activitat econòmica implica també potenciar altres moltes accions que no podem deixar de la mà”, explicava el Regidor de l’àrea, Fran Quesada, qui serà el responsable de presentar aquest dissabte al Mercat del Cabanyal de València. Ho farà en un acte que inclourà una degustació del producte i una explicació del projecte que està reviscolant la producció d’una varietat autòctona que es cultiva des de fa més de 700 anys al terme, i que es vol potenciar per tal de posar en valor l’agricultura local i fomentar l’ocupació al sector agrícola. El projecte, a més, serveix per recuperar els senyals d’exclusivitat i qualitat del meló i vetllar perquè la llavor no es perga i continue produint-se, conservant així el patrimoni natural i biològic del municipi.

    A més del Mercat del Cabanyal, 3 verduleries del Mercat Central de València van a vendre esta temporada el Meló d’Or, establiments que estaran degudament identificats amb les desenes de distintius que l’Ajuntament està repartint entre els botigues que van a vendre el Meló d’Or, pel qual també s’han interessat restauradors de tota Espanya que han tingut ocasió de comprovar les característiques pròpies del meló: carn compacta, dolça i blanca, amb un equilibrat contingut en sucres, que el diferencien d’altres varietats, com es constats al treball realitzat sobre el producte per Belen Picó, investigadora del Institut Universitari de Conservació i Millora de l’Agrodiversitat Valenciana (COMAV).

    La regidoria ha establit contactes restaurants de Catalunya, Madrid o Donosti, que podran seguir l’estel d’establiments locals que la temporada passada van oferir productes específics amb el meló, com ara els Restaurants “El Tinell de Calabuig” amb una tapa de “bonito marinat amb Meló d’Or”; “Jauja”, que va crear un postre de “sopa de pinya i Meló d’Or”; o també la geladeria La Ibense, que va elaborar un gelat a partir del “Meló d’Or” que va esgotar ràpidament les existències de que disposava per elaborar-lo.

    Fran Quesada explicava que per potenciar la comercialització del Meló d’Or en tota Espanta “va a ser vital el pas donat amb la creació d’una secció hortofrutícola específica a la Cooperativa Vinícola Onteniense, que permetrà seguir expandint la venda del producte de manera justa i digna, demostrant a la societat que es poden crear llocs de treball al sector agrari respectant els paràmetres de la filosofia del Bé Comú”, destacava el regidor.

    Un estudi històric fet a l’arxiu municipal d’Ontinyent constata que Winston Churchill va comparar al 1940 als soldats de l’imperi britànic amb els “melons d’or” exportats des d’Ontinyent que es venien al Covent Garden de Londres, o que abans, al 1913, l’escriptora Emilia Pardo Bazán va dedicar un capítol d’un dels seus llibres de cuina al “Melón Divino” de La Corona, una de les marques de a Ontinyent comercialitzava el Meló d’Or. Mirant encara més arrere, a 1793, el botànic valencià Antoni Cavanilles va anotar al seu quadern d’observació que a Ontinyent hi havia una producció de meló d’unes 270.000 unitats, el que corrobora que al Segle XVIII ja es produïa de forma quantitativa i no sols per al consum intern.

    En pocs dies, entre el 15 i 20 d’agost de 2013, començarà la recol·lecció de 50 les tones produïdes enguany d’aquest meló, al voltant d’unes 40.000 unitats que, explicava Quesada, “no tenim tampoc cap interès en augmentar desproporcionadament: l’expansió del Meló d’Or tenim molt clar que ha de ser responsable, sostenible, i respectuosa amb l’essència d’un producte únic i nostre”, concloïa el regidor.

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Ontinyent torna a demanar al Ministeri la declaració d’Interès Turístic Internacional per als Moros i Cristians

    El ple aprova per unanimitat l’emissió d’una nova sol·licitud a la Secretaria d’Estat de Turisme una volta ampliada i actualitzada la documentació justificativa
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -