Conselleria retalla 83.000 euros en ajudes a malalts mentals a Ontinyent i planteja forçar el copagament

0

Benestar Social redueix en altres 22.000 euros l’aportació a programes per a menors i obliga a l’Ajuntament a assumir el dèficit o cessar els serveis

La Conselleria de Benestar Social ha notificat retallades per import de 105.000 euros en subvencions socials a Ontinyent, destinades a serveis per a discapacitats i malalts mentals, i en programes adreçats a menors en dificultats. En concret, s’ha retallat en 55.082,87 euros l’aportació al manteniment i sosteniment del Centre Ocupacional; en 27.786,53 euros la destinada al Centre de Dia Caixa Ontinyent; en 16.975 euros l’aportació al sosteniment del Centre de Menors El Rogle;  i en 4.954 euros l’ajuda per al programa d’atenció a menors subjectes a mesures judicials al medi obert.

El Regidor de Política Social i Ciutadania, Manuel Ruiz, explicava que al cas dels centres d’atenció a discapacitats i malalts mentals, l’única solució que es dona des de la Conselleria és forçar el copagament del servei als 105 usuaris d’estos centres, “cosa que ens sembla totalment injusta i una prova més de quines són les prioritats per al Consell del PP. No pot ser que les retallades les paguen sempre els més desafavorits”, explica.

Ruiz recordava que estos dos centres ja portaven 5 anys (des de 2009) amb la subvenció congelada, i que el 40% de les subvencions de 2012 estan encara pendent de pagament, i que a més a més al cas del Centre Ocupacional, l’Ajuntament ja ha de fer front anualment a un dèficit de més de 100.000 euros per la prestació del servei, “el que fa que els efectes d’estes retallades siguen encara més greus”. Entre les alternatives que està estudiant el consistori per evitar el copagament que planteja la Conselleria en estos dos centres –que tenen cobert el 100% de les seues places i llista d’espera- es barallen opcions com adreçar-se als ajuntaments dels 35 usuaris que venen d’altres localitats de la comarca per tal que s’impliquen en el manteniment del servei; o equiparar el funcionament dels serveis de menjadors d’estos centres al funcionament dels menjadors escolars per estalviar costos. “A hores d’ara encara estem estudiant opcions, però el que tenim clar a l’Ajuntament és que no anem a optar per la solució fàcil i injusta que planteja la Conselleria, de fer pagar per un servei destinat a persones en una situació d’indefensió manifesta”, explica el regidor de Política Social.

Quant a les retallades de 16.975 euros a l’aportació del Consell al sosteniment del Centre de Menors El Rogle, i de 4.954 euros l’ajuda per al programa d’atenció a menors subjectes a mesures judicials al medi obert (que suposen reduccions del 35 i el 40% respectivament de les subvencions que es van atorgar en 2012), Manuel Ruiz explicava que en aquestos casos la retallada és legalment inapel·lable i no hi ha cap possibilitat de maniobra paliativa: “o les arques municipals assumeixen íntegrament el dèficit que generen les pèrdues d’estes aportacions, o es suprimeixen uns serveis que són molt necessaris per als menors en dificultats. L’Ajuntament no va a consentir-ho, però una volta més queda en evidència quines són les prioritats del PP davant la crisi i com és d’imprescindible un canvi a la Generalitat”, concloïa el regidor.