L’espai de solucions innovadores acull projectes pilot que gestionen informació relacionada amb la salut, el turisme i el medi ambient a la ciutat.
Ontinyent compta amb un espai d’experimentació en espais públics per implantar solucions tecnològiques destinades a millorar la vida dels ciutadans. L’experiència d’aquest Urban Lab s’emmarca dins de la preparació del Fòrum i+t Ontinyent 2015, que organitza l’Ajuntament d’Ontinyent juntament amb el Clúster Nacional d’Innovació i Sostenibilitat (INNOVALL). El Fòrum, que aquest any arriba a la seva quarta edició, se celebrarà el proper 26 de novembre en el Centri Cultural Caixa Ontinyent.
Cinc empreses integrades en INNOVALL han pres part en aquesta experiència pilot. El Urban Lab d’Ontinyent, acull les propostes desenvolupades Gestiweb, INEL, KIW Intercloud, Proselección i TAG Enginyers amb aportacions que permeten gestionar informació vinculada a diferents temes relacionats amb la salut, el turisme i el medi ambient. Una app que conté informació sobre punts de salut i punts d’interès, a més de facilitar que es comuniquin incidències detectades en la via urbana; la instal·lació d’enllumenat que es nodreix d’energia solar per proporcionar llum sostenible; la comunicació rebuda en qualsevol smartphone dels valors turístics de la zona; un entrenament personal a través dels aparells de gimnàstica disposats en la ruta del colesterol i un sistema de sensors que indiquen el nivell de residus dels contenidors urbans. Aquestes són les cinc iniciatives que s’han implantat de manera experimental. El projecte ha comptat amb finançament municipal.
El Urban Lab d’Ontinyent es desenvolupa com la resta d’experiències que al mateix nivell ja s’estan desenvolupant en ciutats que aposten per la sostenibilitat i una major eficiència en la utilització dels seus recursos. Planteja un model en el qual tant l’administració com les empreses i entitats socials participen en la creació i validació de solucions utilitzant per a això les tecnologies de la informació i les comunicacions. I ho fan en contextos reals com els espais públics. D’aquesta manera es pretén fomentar de manera permanent la innovació social. L’objectiu últim és resoldre els problemes de la vida diària de les persones i fer-la més confortable.
Amb la implantació urbana d’aquesta tecnologia es dóna continuïtat a l’aposta iniciada per l’Ajuntament d’Ontinyent a partir de la celebració del Fòrum i+t en 2012 que tenia com a objectiu engegar les actuacions públiques que perseguien la implantació de recursos i infraestructures perquè la ciutat fos caminant cap a un model urbanístic més eficient i sostenible. En els últims anys s’han consolidat mesures, entre unes altres, que condueixen a l’estalvi energètic, els incentius per a l’ús de vehicles sostenibles i ecològics com les bicicletes elèctriques que circulen pel municipi, la creació d’un espai públic de coworking, la instal·lació de xarxes wi-fi en espais oberts, la implantació del sistema de localització d’habitatges en el disseminat o el foment de la tecnologia per a iniciatives de participació ciutadana.