Centenars de persones acudeixen a la trobada de danses de Moros i Cristians celebrada a Ontinyent

0
"Ballar el moro" a Ontinyent. Febrer de 2016. Foto de Jordi Casanova per a TVdigitalOntinyent

Centenars de persones es reunien aquest dissabte a la Plaça Major d’Ontinyent amb motiu d’una trobada de danses festives de Moros i Cristians emmarcada en les activitats que envolten l’exposició “Ballar el Moro”. Danses festives de moros i cristians a la Mediterrània occicental”.

Coincidint amb el cap de setmana d’inauguració a Ontinyent d’esta mostra, produïda pel Museu d’Etnografia de Barcelona, l’associació cultural Joan Amades i la Universitat Rovira i Virgili, tenia lloc un encontre al qual es podia gaudir de balls típics d’esta tradició a Ontinyent, Bocairent, Banyeres de Mariola i Biar.

El regidor de Cultura ontinyentí, Àlex Borrell, tenia paraules d’agraïment “per als regidors de cultura de Bocairent, Banyeres i de Biar, així com a les persones que ens han dut els seus balls, i per descomptat també als participants d’Ontinyent, la comparsa Contrabandistes, els Llauradors, la Colla de Campaners, la Unió Artística Musical Ontinyent,  “la Colla” grup de percussió i dolçainers i a la Societat de Festers per haver-se involucrat en fer del d’aquest dissabte un gran matí de cultura i amistat entre els pobles a Ontinyent”, destacava.

L’exposició que es podrà visitar estos dies a la Casa de Cultura–Palau dels Barons de Santa Bàrbara, que ha passat per Bocairent i viatjarà després a Banyeres i Biar,  recull els rastres dels balls festius d’arrel tradicional on el moro fingit, contraposat o no al cristià, representava o representa encara un paper rellevant.