La creació d’una xarxa per a l’intercanvi d’experiències en la regeneració del subsòl urbà ha unit huit entitats de quatre països europeus entre els quals s’inclou l’Ajuntament de Bocairent per a optar al finançament de la Unió Europea dins del seu programa Interreg, destinat a desenvolupar millors polítiques. En total, el projecte preveu una inversió d’1.549.100 euros, dels quals els fons europeus assumirien el 83,61% corresponent als socis del consorci l’aportació de la part restant.
Els governs locals de Matera, que serà Capital cultural europea el 2019, i Taranto a Itàlia se sumen al de Bocairent en aquesta iniciativa que també inclou les universitats de Múrcia i de Leuven a Bèlgica, l’Institut de Xipre així com la Cambra de comerç de Matera i el Consell nacional de recerca del país transalpí que lidera el consorci. Igualment, la Generalitat Valenciana i la Universitat politècnica de València mitjançant el Campus d’Alcoi formen part dels organismes de suport del consistori de la serra de Mariola.
El projecte, en cas de ser-hi finalment aprovat, comptaria amb dues fases. La primera, amb una durada de 18 mesos, arrancaria l’1 de març del 2017 i estaria dedicada directament a un procés d’aprenentatge des de l’intercanvi d’experiències mentre que la segona, a partir de l’1 de setembre del 2018 i fins el 31 d’agost del 2020, estaria destinada a traçar un pla d’implementació de les pràctiques analitzades i traslladar aquesta informació al coneixement general europeu dins de la quarta prioritat del programa Interreg centrada a millorar l’eficiència del medi ambient i dels recursos. Segons la planificació establerta, Bocairent acolliria sengles trobades en cadascuna de les dues temporitzacions.
La segona part de la rehabilitació del barri medieval de Bocairent, conjunt historicoartístic estatal, exposada a Matera el novembre del 2014 en el marc d’un congrés de la UNESCO marca el motiu pel qual la localitat ha estat triada per representar Espanya en aquesta iniciativa. A més, la població aporta també una ampla experiència en l’explotació turística del seu subsòl de pedra amb monuments com les Covetes dels moros, la cava de Sant Blai, la plaça de bous, el monestir rupestre o les coves del Colomer, aquestes últimes adaptades a les persones amb diversitat funcional.
“Estem davant d’una iniciativa il·lusionant per al nostre poble”, segons l’alcalde Josep-Vicent Ferre, “ja que la política d’infraestructures i turística de Bocairent serà referent a Europa si el projecte va endavant, el que sens dubte seria un motiu d’orgull i de potenciació dels nostres recursos”. Així mateix, Ferre destaca “el repte que suposa un projecte d’aquesta magnitud en el qual l’equip de govern hem hagut de fer front a la burocràcia que una iniciativa d’aquesta envergadura suposa i al treball en xarxa amb altres socis europeus”.
El primer edil apunta un altre benefici directament lligat a aquesta actuació com és l’organització de dues trobades internacionals “que permetria potenciar una altra línia de promoció de la nostra població que tenim fixada des de fa uns anys com és el desenvolupament del turisme de congressos”. A més, l’alcalde de Bocairent considera que “aquesta oportunitat ens permetrà crear una xarxa de treball d’àmbit europeu per a establir altres projectes de cara al futur”.