El president de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, Juan A. Puchades, ha manifestat que: “el programa Obrim les portes de la Vall és un programa turístic i cultural on es potencia el coneixement del patrimoni històric, monumental i artístic de la comarca”.
El president ha destacat: “ la Vall d’Albaida integra nombrosos bens tangibles e intangibles que formen part del nostre llegat”, ha continuat: “ la conservació d’aquests bens i la posta en valor donen lloc a la creació d’una oferta turística atractiva i sostenible, mostra d’açò és el programa Obrim les portes de la Vall que any rere any ofereix una temàtica diferent que actua com a reclam turístic“.
El passat dissabte 23 de març, a les 10:30h, es van concentrar a l’ajuntament de El Ràfol de Salem un grup de turistes per tal de realitzar la ruta pel municipi. El recorregut va consistir en la visita l’església Nª Sª dels Àngels, el museu de l’oli Almàssera el Salvador i l’ermita de San Blai. La ruta va finalitzar amb un refrigeri per als participants.
La ruta de Bocairent es realitzarà el 4 de maig on seguirem les petjades del pintor Joan de Joanes.
La Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida a través del Departament de Turisme de la Mancomunitat i amb la col·laboració dels municipis de la comarca organitzen per al dissabte 13 d’abril la visita a Benigànim i per al 14 d’abril la visita a Terrateig.
Dissabte 13 d’abril: Benigànim
Realitzarem la visita “Bressol d’il·lustres: segles XVII,XVII i XIX. Mitjançant aquesta ruta descobrirem famílies afamades i de gran remón con la família Tudela (fundadors del monestir de les Descalces, on destaquen metges, polítics, religiosos) i la família Almunia (a final dels s. XVII van rebre per part de Carles II, el títol de marquesos de El Ràfol). A més a més, personatges com Felipe Benavent, Beata Inés, Jerónimo Tarrazona, Fray Luis Esparza, Vicent March,etc, seran alguns dels intel·lectuals del romanticisme espanyol de finals del XIX que coneixerem al llarg del recorregut.
Diumenge 14 d’abril: Terrateig
Realitzarem la ruta dels riuraus. Eixirem des de l’ajuntament, passarem pel safareig i la font i des d’allí, pel camí de les Eretes anirem fins aquesta partida on està el riurau de la Pinada o de Chiquillo. Després baixarem cap a l’ermita de Sant Vicent Ferrer, al voltant de la qual hi trobem alguns riuraus com el del Tio Constantino. Pel camí de l’horta de baix arribarem a l’heretat de Llinares on està el riurau més gran conservat hui en dia a les comarques de la Safor i la Vall d’Albaida. I des d’ací tornarem al punt d’inici.
La visita serà guiada per Carlos Fuster Montagud, historiador i tècnic en patrimoni cultural. Ha rebut el premi d’investigacio de 2012 del IEVA. Actualment es troba en fase de catalogació de diverses estructures de l’ arquitectura de la pansa a la Vall d’Albaida i és professor de la UNED de Gandia. A la ruta també ens acompanyarà Casimir Romero, expert en gastronomia de la Vall.