19/07/2024 - 6:55
Més

  Ajuntament i Diputació aconsegueixen mantindre obert el col·legi de Bufali

  Altres notícies

  Amb uns 175 habitants, la gran majoria persones majors, per al xicotet municipi de Bufali, en la comarca de La Vall d’Albaida, comptar amb una escola en la localitat que evite que les famílies amb xiquets en edat escolar se n’hagen d’anar és potser la millor aposta per a assegurar el futur de la població. Açò suposa en ocasions haver d’alterar les prioritats municipals i fer-ho, com acaba d’ocórrer recentment, amb un escàs marge de temps i implicant en açò a diverses administracions.

  Així ho va fer la seua alcaldessa, Estefanía Mollà, qui en només dos mesos i amb ajuda de la Diputació de València, ha hagut de buscar la manera de proporcionar un habitatge a una família per a evitar que aquest matrimoni i els seus tres fills hagueren de marxar del poble, la qual cosa hauria deixat el col·legi públic amb tan sols quatre alumnes, per sota del mínim necessari per a mantenir-ho obert.

  No ha sigut aquesta la primera vegada que l’Ajuntament de Bufali s’ha enfrontat a l’amenaça del tancament del col·legi, ja que l’any passat el centre va estar a punt de quedar-se amb tan sols dos alumnes i per a evitar-ho, el consistori va decidir difondre una oferta de treball amb l’objectiu d’atraure a famílies amb fills menors, a les quals a més de treball se’ls facilitaria l’accés a un habitatge. Com a resultat d’aquell procés, dues noves famílies, amb cinc fills xicotets en total, quatre dels quals estaven ja en edat escolar, es van instal·lar en la localitat, assegurant la permanència del centre escolar durant diversos anys. O això semblava, perquè aquest estiu la impossibilitat d’una de les famílies de continuar en la casa que tenien llogada i la inexistència d’altres immobles per a llogar en la localitat va posar en perill la seua permanència a Bufali, amenaçant, per tant, l’obertura de l’escola per al curs que s’havia d’iniciar al setembre.

  Segons explica Estefanía Mollà, “al juliol ens van comunicar que l’amo de la casa necessitava rescindir el lloguer perquè havia d’anar a viure allí, la qual cosa era perfectament comprensible, i encara que pensem que podríem trobar un altre habitatge la veritat és que, per més que busquem, no va haver-hi manera”.

  Davant aquesta situació, la primera edil només va veure una solució possible, que l’ajuntament assumira la compra d’una casa per a transformar-la en habitatge social i la posara a la disposició del matrimoni i els seus tres fills a canvi d’un lloguer. “Ells no es volien marxar, perquè tenen el seu treball, estan completament integrats en el poble i els seus fills han fet amics i són feliços ací; i nosaltres no podíem permetre’ns que s’anaren perquè açò haguera provocat que el col·legi es quedava només amb quatre alumnes, ja que dels sis que hi ha, dos són fills d’aquesta família i ens ho hagueren tancat”, relata Estefanía Mollà.

  El consistori necessitava al voltant de 40.000 euros, la qual cosa permetria comprar una casa i reformar-la de manera que la família poguera entrar a viure en ella. No obstant açò, l’ajuntament només podia afrontar aquesta quantitat si destinava a aquesta fi el gruix de les ajudes del Pla Provincial d’Obres i Serveis (PPOS) del que a Bufali li corresponen 64.453 euros, i per a açò necessitava de la implicació de la Diputació de València, que havia de realitzar un expedient de modificació de les actuacions aprovades i fer-ho, a més, ràpidament. “No teníem molt de marge d’actuació, i damunt estava l’estiu per mitjà, però afortunadament el president de la Diputació va comprendre la situació de seguida i des del seu gabinet van dur a terme tota la tramitació en un temps rècord”, explica l’alcaldessa, qui assegura que només pot tenir paraules d’agraïment “per a Jorge Rodríguez i les persones que treballen en la Diputació de València, ja que sense la seua ajuda segurament enguany ens hagueren tancat l’escola”.

  Estefanía Mollá ha recordat, a més, que l’existència del segon pla d’Inversions Financerament Sostenibles impulsat per la corporació provincial, que en aquest 2016 s’ha destinat als municipis de menys de 5.000 habitants, permetrà que es puguen dur a terme les obres que al principi el consistori anava a realitzar amb el PPOS, i que anaven a servir per a renovar les instal·lacions elèctriques de l’enllumenat públic de diversos carrers i reformar la Font de la Bassa. “Encara que teníem clar que el col·legi era la prioritat, i per a açò era imprescindible adquirir i reformar aqueixa casa, també necessitàvem realitzar aquestes altres obres, així que és una gran satisfacció veure que no hem hagut de renunciar a elles”.

  En aquests moments, en les aules de l’escola de Bufali reben cada dia les seues classes sis xiquets, dos de tres anys, altres dos de sis, un de set i un altre de més d’11 anys, que el pròxim curs escolar passarà a l’institut. No obstant açò, amb dos bebès més en la localitat i altres dos que està previst que nasquen en els pròxims mesos, la permanència d’aquest centre està, de moment, garantida.

  Font: Diputació de València

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  Més de 2000 esportistes participaran en les 24 hores esportives d’Ontinyent

  Ontinyent està ultimant els preparatius per a una nova edició de les seues 24 hores esportives, una festa multiesportiva...
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -