20/07/2024 - 23:04
Més

  L’IES Pou Clar inaugura un mural dedicada a la científica Alicia Sintes

  Altres notícies

  Aquest matí s’ha inaugurat en l’IES Pou Clar d’Ontinyent el mural amb el qual el projecte Dones de Ciència, promogut per la Universitat Politècnica de València i el centre d’Innovació Les Naus de l’Ajuntament de València, li ret homenatge a Alicia Síntes (Investigadora de la Universitat de les Illes Balears, que lidera l’únic grup espanyol que va participar en el consorci LIGO) per la seua trajectòria científica i pel seu treball de divulgació i visibilització de la dona en la ciència. El mural s’inaugurava comptant amb la presència de l’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez; el rector de la UPV, Pepe Capilla; el regidor d’Educació Óscar Borrell i la directora de l’IES Pou Clar, Inma Pla, així com la creadora de l’obra, l’artista xilena Maida K.

  L’homenatjada manifestava que “per a mi, és tot un honor haver sigut triada entre el gran nombre d’excel·lents científiques que té aquest país per a poder visibilitzar el paper que juga la dona en la ciència. Lamentablement, quan jo vaig estudiar, l’únic referent femení que apareixia en els llibres de text era Madame Curie. Un gran problema és la falta de referents femenins per als joves. Però soc optimista i estic segura que amb iniciatives com aquesta la situació canviarà. Només tinc paraules d’agraïment a la Unitat de Cultura Científica de la Universitat Politècnica de València, a Maida K que ha fet un gran treball i a l’IES Pou Clar d’Ontinyent per aquesta acollida”, apuntava.

  El rector de la UPV, Pepe Capilla, manifestava que “amb aquest projecte volem contribuir a augmentar la visibilització de la dona científica, lluitar contra la bretxa de gènere en l’àmbit de les STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques) i fomentar vocacions científiques entre l’alumnat de centres com l’IES Pou Clar, amb un binomi amb tant potencial com és el de l’art i la ciència”, ha destacat.

  L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, destacava l’interés d’una iniciativa “que posa en valor una cosa tan important com la contribució de la dona a l’avanç de la societat, en aquest cas en l’àmbit científic. Una contribució que ha sigut silenciada sistemàticament al llarg de la història en totes les àrees del coneixement. A Ontinyent estem sensibilitzats amb aquest fet i per això hem dut a terme accions com posar el nom de 7 dones professionals de la sanitat als carrers adjacents al nou hospital”, recordava.

  El mural s’ha integrat a més en la iniciativa Espais Vius de l’IES Pou Clar, emmarcada dins dels Projectes d’Investigació i innovació Educativa de la Generalitat Valenciana. “Aquest projecte busca posar en valor l’espai exterior i interior del nostre centre, així com millorar la convivència de la comunitat educativa facilitant espais acollidors que transformen les relacions. I, sens dubte, aquest mural que hui inaugurem contribuirà des de ja a aconseguir aquests objectius”, ha assenyalat Inma Pla, directora de l’IES Pou Clar.

  Per part seua, Maida K s’ha mostrat “immensament agraïda de l’oportunitat que se m’ha donat de participar en aquest projecte. Últimament he estat treballant molt en els meus murals amb la figura de la dona. Mostrant-les empoderades, amb actitud. Però aquest mural és molt més que això. És un homenatge a una dona molt destacada en la nostra societat, que ha fet grans aportacions a la ciència, i per a mi és tot un honor”, manifestava. En el mural, destaca el retrat de Sintes amb estil il·lustratiu en primer pla i en segon pla una escena d’Alicia fent classes de física, juntament amb el símbol representatiu de les ones gravitacionals.

  Amb el mural en homenatge a Alicia Sintes són ja 31 els realitzats en el marc del projecte “Dones de Ciència”, una iniciativa que compta a més amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, i que el passat 19 de novembre va rebre el premi al millor projecte singular dels Prismes Casa de les Ciències a la Divulgació 2022, els més importants del país en el camp de la comunicació i divulgació científica.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  Més de 2000 esportistes participaran en les 24 hores esportives d’Ontinyent

  Ontinyent està ultimant els preparatius per a una nova edició de les seues 24 hores esportives, una festa multiesportiva...
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -