16/06/2024 - 18:06
Més

  Beques i ajudes a l’estudi: qui poden beneficiar-se i com sol·licitar-les?

  Altres notícies

  El Govern destina més de 2.500 milions d’euros a les beques i les ajudes a l’estudi en el curs 2023-2024, un màxim històric que afavoreix que tots els estudiants puguen formar-se amb independència del territori en el qual visquen i dels seus recursos econòmics. Els estudiants que cursen ensenyaments postobligatoris podran sol·licitar-les des del 27 de març fins al 17 de maig.

  Quins tipus de beques i ajudes a l’estudi ofereix el Govern per al curs 2023/2024?

  Beca general per a estudis universitaris:

  • Curs d’accés a la universitat per a majors de 25 anys (impartit per universitats públiques)
  • Ensenyaments universitaris per a títols de grau i de màster. Estan inclosos: estudis de grau i màster en centres universitaris de la Defensa i de la Guàrdia Civil; crèdits complementaris o complements de formació per a accedir o obtindre el títol de màster o grau. No s’inclouen en aquesta convocatòria de beques: estudis de tercer cicle o doctorat, estudis d’especialització i títols propis de les universitats.

  Beca general per a estudis no universitaris:

  • Batxillerat
  • Cursos d’accés i de preparació per a proves d’accés a la Formació Professional i cursos de formació específics per a accés a cicles formatius de grau mitjà i superior, impartits en centres públics i privats concertats
  • Formació Professional de grau mitjà i de grau superior
  • Ensenyaments artístics: professionals i superiors
  • Ensenyaments d’idiomes en Escoles Oficials, inclosa la modalitat a distància
  • Ensenyaments esportius
  • Estudis religiosos superiors
  • Formació Professional de Grau Bàsic

  Ajudes de suport educatiu

  Estan dirigides a persones que presenten una necessitat específica de rebre suport educatiu derivat d’alguna de les següents situacions:

  • Discapacitat
  • Trastorn greu de conducta o de la comunicació i del llenguatge
  • Trastorn de l’espectre autista
  • Altes capacitats

  Quanties de les beques

  Les beques inclouran alguna o algunes de les següents quanties:

  Quanties fixes

  • Beca de matrícula.
  • Quantia fixa lligada a la renda de l’estudiant
  • Quantia fixa lligada a la residència de l’estudiant durant el curs escolar.
  • Quantia fixa lligada a l’excel·lència en el rendiment acadèmic
  • Beca bàsica.

  Quantia variable

  La beca podrà incloure, així mateix, una quantia variable i diferent per als diferents sol·licitants que resultarà de la ponderació de la nota mitjana de l’expedient de l’estudiant i de la seua renda familiar.
  Quants diners es destina a les beques i quina és la quantia mitjana?

  Les beques i ajudes a l’estudi compten amb un pressupost estimat de 2.520 milions d’euros, enfront dels 2.134 milions del curs 2022-2023 (posteriorment es van sumar altres 400 milions per a finançar l’ajuda complementària de 100 euros mensuals que es va anunciar en el debat sobre l’estat de la nació i va començar a cobrar-se el setembre passat).

  Aquesta partida s’ha incrementat un 70% des de l’últim pressupost de l’Executiu anterior i beneficiarà a més d’un milió d’estudiants. Es calcula que la quantia mitjana d’aquestes ajudes serà de 1.730 euros per a estudiants no universitaris i 3.130 per a universitaris.

  Quines són les principals novetats de les beques per al pròxim curs?

  Augmenten de 1.600 a 2.500 euros les beques de residència per a estudis postobligatoris, que beneficiaran a uns 125.000 alumnes i alumnes. Aquesta mesura tindrà especial incidència en famílies d’entorns rurals els fills i les filles dels quals han de desplaçar-se a altres localitats per a poder estudiar.
  Hi haurà una ajuda complementària de 400 euros per als estudiants de nivells educatius no universitaris que acrediten una discapacitat de, almenys, un 33%, trastorn greu de conducta, de la comunicació/llenguatge o de l’espectre autista (TEA) per a sufragar les despeses addicionals que les seues famílies han d’afrontar. S’estima que arribarà a uns 240.000 alumnes i alumnes.

  Quins són els terminis per a sol·licitar i cobrar les beques?

  El 17 de març es va publicar la convocatòria per a estudiants que en el curs acadèmic 2023-2024 cursen ensenyaments postobligatoris amb validesa en tot el territori nacional.

  Podran sol·licitar les beques d’aquesta convocatòria els estudiants que no superen una determinada renda i/o patrimoni familiar, que complisquen uns determinats requisits d’aprofitament acadèmic i es troben cursant:

  • Ensenyaments postobligatoris i superiors no universitàries del sistema educatiu espanyol i amb validesa en tot el territori nacional
  • Ensenyaments universitaris del sistema universitari espanyol cursades en centres espanyols i amb validesa en tot el territori nacional.

  El termini per a presentar la sol·licitud de beca tant per a estudis universitaris com no universitaris s’estendrà des del dia 27 de març de 2023 fins al 17 de maig de 2023, tots dos inclusivament.

  S’aconsella no deixar la sol·licitud de les beques per a l’últim dia perquè el Ministeri pot demanar dades que estiguen en documents que el sol·licitant haurà de buscar o consultar.

  Durant els mesos d’agost o setembre, els sol·licitants sabran si compleixen les condicions i, en cas afirmatiu, podran percebre la beca en l’últim trimestre de l’any.
  Com cal sol·licitar les beques?

  Tot el procés de sol·licitud de la beca es realitza a través de la seu electrònica del Ministeri d’Educació i Formació Professional.

  Com sé si m’han concedit l’ajuda?

  L’interessat podrà consultar l’estat de tramitació de la seua sol·licitud en l’adreça electrònica https://sede.educacion.gob.es, en l’apartat “Els meus expedients”. Així mateix, podrà dirigir-se a la unitat de beques de l’administració educativa o universitat corresponent identificant-se en l’expedient amb el seu NIF/NIE.

  A més, en la pàgina web del Ministeri d’Educació i Formació Professional podrà consultar la situació de tramitació de les sol·licituds en cadascuna de les universitats i administracions educatives.

  Consulta ací la publicació del BOE on s’estableixen els umbrals de renda i patrimoni familiar i els imports de les beques per a l’estudi del curs 2022-2023

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  Voluntariat en marxa a Ontinyent per protegir les serres del foc

  Ontinyent reforça la vigilància forestal amb la campanya "Ontinyent contra el foc" Ontinyent ha llançat la nova edició de "Ontinyent...
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -