Jorge Rodríguez destaca la “clara vocació integradora” del Clúster Textil Sanitari

0

L’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha destacat la “clara vocació integradora” del Clúster Textil Sanitari impulsat per l’Ajuntament d’Ontinyent i ATEVAL, en el tancament de les primeres Jornades Tècniques del Clúster Tèxtil Sanitari d’Ontinyent organitzades per l’ajuntament de la localitat i l’Associació d’Empresaris Tèxtils de la Comunitat Valenciana (ATEVAL) a la Sala Gomis de la ciutat. Unes jornades on han participat com a ponents tècnics i experts de tota Espanya, amb l’objectiu de fomentar la competitivitat de les empreses, i on el primer edil posava de relleu que “el nostre és un clúster tèxtil sanitari d’Ontinyent que va nàixer des de l’àmbit local, amb finançament municipal, però amb una clara vocació integradora i que confiem que servisca d’embrió i experiència d’un clúster tèxtil sanitari valencià”, manifestava.

El primer edil tancava junt al President d’ATEVAL Comunitat Valenciana, Pepe Serna, la tercera i última de les jornades, que començaven el passat 3 de novembre amb una jornada centrada en qüestions tècniques com l’evolució de la normativa per a màscares o la responsabilitat del fabricant sobre el producte sanitari”; per a donar pas el 24 de novembre a una jornada centrada en aspectes comercials com les barreres aranzelàries, les compres i licitacions públiques o les activitats internacionals. Finalment, la jornada d’aquest dimarts versava al voltant de la innovació, analitzant-se casos d’èxit o el treball de grups d’investigació.

A la seua intervenció, l’alcalde d’Ontinyent repassava la intensa activitat duta a terme des del passat mes de març, amb la primera onada de la pandèmia, quan des de l’Ajuntament es va començar a pensar en com ajudar a la indústria local amb un clúster tèxtil sanitari que donara suport tant econòmic com formatiu a les empreses i el seus professionals. “Crearem la marca Tèxtil Ontinyent, impulsarem el Clúster Tèxtil Sanitari amb una aportació bianual de 300.000 euros i acabem de finalitzar les primeres 3 jornades innovadores i formatives dins d’un món, el tèxtil sanitari, que a penes era conegut a la nostra ciutat però que ha permès generar activitat econòmica i ocupació enmig de la pandèmia”, manifestava.

L’alcalde posava de relleu el paper en la posada en marxa de tot l’engranatge de les persones al front d’ATEVAL Vall d’Albaida i ATEVAL Comunitat Valenciana com Rafa Lurbe, Càndid Penalba i Pepe Serna; agraïa el treball, la professionalitat i el rigor” amb què han sabut dur endavant estes jornades tant des de l’equip d’Ateval com des del departament de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, al front del qual es troba el regidor Pablo Úbeda; i destacava que des de l’Ajuntament “continuarem ací, fent política industrial des del municipalisme. Perquè no tindrem platges, ni passeigs marítims, però tenim una indústria tèxtil i de maquinària amb una capacitat enorme d’afrontar qualsevol repte, fins i tot una pandèmia. I per això, des de l’Ajuntament d’Ontinyent mai faltarà el nostre alé i el suport econòmic”, concloïa.

Des d’ATEVAL, la Directora de Competitivitat i innovació, Laura Santos, assenyala que competir per preu serà molt difícil i que les empreses que han pres aquest camí ”saben que han de continuar innovant tant en els processos com en els productes per a ser eficients i competitius”. Per a Santos la clau estarà ”a desenvolupar nous productes per a nous nínxols de mercat, on la investigació tecnològica els ajude a diferenciar-se”. I en aquest sentit, va destacar que l’objectiu de la jornada ”ha sigut mostrar noves oportunitats que puguen crear inquietuds i provocar nous desenvolupaments”.

Per part seua, el president de Ateval, Pepe Serna, es va mostrar molt satisfet amb l’èxit de les Jornades Tècniques, que han comptat amb el seguiment de més de 180 professionals del sector i una vintena de ponents. Per a Serna, aquestes formacions ”són fruit de la voluntat de les empreses per reconvertir la seua producció i hem fet un esforç molt gran perquè havíem d’estar al seu costat per impulsar la competitivitat del sector”. En aquest sentit, va destacar el conveni amb l’Ajuntament que contempla 5 línies d’actuació a realitzar durant dos anys, i en els quals s’incloïen aquestes jornades que segons va avançar es consolidaran i que són un referent a nivell nacional, ”per a continuar aportant eines i assessorament a les empreses del Clúster”, va assenyalar.