50 aniversari de la marxa mora Ximo

1

La marxa mora Chimo compleix cinquanta anys i la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia no podia quedar-se expectant. Per aixó ha realitzat ja diverses accions per a l’aniversari, des de la societat expliquen:

Vam creure convenient i oportú fer diversos enviaments massius de cartes i correus electrònics en els quals donàvem a conèixer als destinataris l’esdeveniment, al temps que els explicàvem que no era una celebració qualsevol perquè no estàvem parlant d’un marxa qualsevol.

Arriba el bon temps i amb ell es multipliquen els concert de primavera, els concerts festers de poblacions que tenen pròximes les seues festes de Moros i Cristians, i es preparen els programes dels concerts d’estiu. Tot això ajuda que, en la secretaria de la Societat de Festers, el degoteig d’adhesions a la iniciativa i de programes de concerts en els quals s’interpreta Chimo és constant.

Ja són més de cinquanta els concerts que, en tot el territori espanyol, han inclòs la marxa mora Chimo i quinze més en pobles de Portugal, Brasil, Guatemala, Mèxic i Perú. I d’aquestos, dels de fora, hui volem destacar-ne alguns, per la seua singularitat i repercussió:

  • Tant a Santo Antonio da Patrulha (Brasil), com a Zacatecas (Mèxic), s’interpretarà en diversos concerts, així com que, a Toluca i Zacatecas (tots dos de Mèxic), la interpretació correrà a càrrec d’orquestres simfòniques, raó per la qual Dani Ferrero ha confeccionat les partitures per als instruments que fins ara no disposaven del corresponent paper.
  • En la turística Viana do Castelo, al nord de Portugal, on es celebra, per tercer any consecutiu, el esdeveniment cultural Eixpressoes, Chimo ha sigut la peça seleccionada per a obrir –el dia 4 de juliol- i per a concloure –el dia 20 del mateix mes- aquest Encontre Internacional de Teatre Popular.
  • A Itabiana, Brasil, Chimo serà interpretada, també pel juliol, per la Sociedade Filarmônica Nossa Senhora da Conceiçao que, entre d’altres moltes coses, és la institució musical més antiga de tot Brasil ja que la seua fundació data de 1745.

Creiem que és just destacar i agrair l’esforç que tota esta gent –tant la de dins com la de fora d’Espanya- està realitzant per fer açò possible, ja que en moltes d’estes poblacions els instruments i el tipus de música que utilitzen en la seua festa són molt distints dels que tenim en la nostra.

La Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia vol agrair a totes les persones que, des de les institucions i associacions de pobles tant diversos i distants, han dedicat temps i esforços per a fer possible aquest immens programa d’interpretacions, i així recolzar la petició feta des d’Ontinyent.

De totes aquestes interpretacions, la comissió corresponent de la Societat de Festers està preparant un dossier perquè sempre quede constància de la col•laboració rebuda des de qualsevol lloc per commemorar que fa cinquanta anys José Mª Ferrero Pastor, el Mestre, va escriure la marxa mora més internacional i que tants bons moments ens ha donat i continua donant: Chimo.

Comments are closed.