L’ontinyentí Migue Martí i Judith Coronado guanyen el premi a millor llibre il·lustrat del 2015 de la Conselleria de Cultura

0
Imatge extreta del diari La Vanguardia

L’il·lustrador ontinyentí Migue Martí i la historiadora Judith Coronado han guanyat el premi al millor llibre il·lustrat de l’any 2015, concedit per la Conselleria d’Educació i Cultura de la Generalitat Valenciana. El guardó ha premiat la seua obra “Il·lustres valencians il·lustrats”, que aposta per apropar un conjunt de personatges valencians de l’època contemporània, vinculats a la cultura, les arts i les ciències, per donar-los a conéixer mitjançant unes imatges icòniques.

La idea va sorgir fa uns anys, per part de Migue Martí, quan va voler fer, mitjançant el disseny gràfic, una crítica política, enmig d’una època convulsa en la política i la societat valenciana. Tanmateix, finalment es va decidir per enfocar la qüestió des del punt de vista oposat, i valorar les coses positives que valencians i valencianes havien fet durant la història. L’objectiu era recuperar aquells personatges que havien dedicat la seua vida a la cultura.

Judith Coronado va ajudar a Migue Martí en la selecció de personatges, fins a crear un llistat de 95 valencians que van nàixer i morir entre els segles XIX i XXI. Així, el llibre destaca figures com Vicente Blasco Ibáñez, Joan Fuster, Miguel Hernández, Vicent Andrés Estellés o Joan Monleon, a la vegada que s’ha tingut una especial dedicació per recuperar personatges femenins il·lustres, com les escriptores Amàlia Fenollosa i Concha Alós, les pioneres del feminisme Maria Cambrils i Balbina Medrano, les artistes Manuela Ballester i Juana Francés, la ginecòloga Concepció Aleixandre o la soprano Lucrècia Bori.

Judith Coronado, amb l’ajuda de l’editor i historiador Vicent Baydal, va preparar breus biografies de cada personatge, amb dades bàsiques que ajuden a entendre i ubicar el paper i aportacions de cadascun d’ells. Pel que fa a les il·lustracions, Migue Martí va buscar sintetitzar amb formes bàsiques i senzilles els rostres dels personatges, intentant resumir-los a la seua mínima expressió.

Tant Martí com Coronado han volgut dedicar el premi a la gent que els ha donat suport i ha cregut en el projecte i a l’editorial Drassana, que ha fet realitat en paper el llibre.

Publicitat