19/07/2024 - 8:12
Més

  Aielo de Malferit traurà a la llum la trajectòria personal i professional de Baptista Aparici Belda

  Altres notícies

  Aielo de Malferit ostentarà la Capitalitat Cultural Valenciana 2022. Una distinció que comporta diferents responsabilitats i projectes, entre elles la difusió de la cultura pròpia, el patrimoni i la investigació històrica.

  En aquesta línia de treball, l’Ajuntament d’Aielo de Malferit, ha encomanat a un grup de persones de la localitat vinculades a la cultura, la història i el patrimoni, la redacció de la biografia d’en Baptista Aparici Belda (1857-1942). Aquestes són, l’escriptora Mariló Sanz Mora, l’arxivera i bibliotecària Maria Jesús Juan i el cronista local Ferran Castelló. La biografia s’editarà dintre de la Col·lecció Bocins gràcies a l’Àrea de Cultura de la Diputació de València.

  Baptista Aparici Belda. Aielo de Malferit 1857-1942

  Aquesta publicació ens permetrà conéixer la trajectòria personal i professional de Baptista Aparici. Amb 23 anys, junt a dos socis, estableix la fàbrica de licors Aparici, Sanz i Ortiz, la qual va obtenir nombrosos premis nacionals i internacionals, com els obtinguts a París. Baptista, era l’encarregat de la promoció i venda del producte. També es considerat un dels impulsors de la central Hidroelèctrica Ayelense, sent una de les primeres deu empreses constituïdes al territori espanyol. Després d’una fallida, en una nova empresa de licors a Xàtiva, torna a Aielo. És en aquest moment quan a poc a poc va introduir-se en el món agrícola. En la primera dècada del segle XX entra als camps valencians una malaltia anomenada fil·loxera, aquesta arruïnaria les vinyes. Aielo, per descomptat, també es ressent i Baptista troba la solució introduint als camps d’Aielo la vit americana, un peu resistent a la malaltia. Així, amb el pas del temps, Aielo arriba a ser el principal productor i exportador d’Espanya del que tothom coneix com “el barbat”, que any rere any, dona feina a molts homes i dones. A més a més, Baptista crea una societat, el “Centro Vitícola y Olivícola Ayelense”, on inclou el cultiu de la varietat d’olivera la xanglotera que es comercialitzà a gran escala distribuint-la arreu del món.

  Pel que fa a la seua faceta altruista, entre altres coses, Baptista Aparici contribueix monetàriament per a la construcció i manutenció de l’edifici de l’Hospital Beneficència. També va impulsar la construcció del Quarter de la Guàrdia Civil i dona els terrenys per a edificar les Escoles, i alhora ajuda econòmicament per a dur endavant les obres d’ambdós edificis. De manera especial se’l recorda perquè va ajudar en nombroses ocasions als homes aturats de la localitat, donant-los feines no necessàries perquè portaren jornals a casa. Alcalde d’Aielo a la dècada de 1920, va ser contemporani de personatges importantíssims per la cultura valenciana, com en Carles Salvador i la família López Chavarri, entre d’altres.

  Queda patent la necessària investigació, confecció, edició i divulgació d’aquesta biografia, una història que no només pretén recollir la vida d’una persona tan important per a la localitat, sinó demostrar com gràcies a Baptista Aparici, la vida de molta gent va millorar.
  Tal i com ha apuntat l’Equip de Govern Municipal “𝘢𝘨𝘳𝘢𝘪𝘳 𝘭’𝘢̀𝘳𝘦𝘢 𝘥𝘦 𝘊𝘶𝘭𝘵𝘶𝘳𝘢 𝘥𝘦 𝘭𝘢 𝘋𝘪𝘱𝘶𝘵𝘢𝘤𝘪𝘰́ 𝘥𝘦 𝘝𝘢𝘭𝘦̀𝘯𝘤𝘪𝘢, 𝘪 𝘢𝘭 𝘴𝘦𝘶 𝘤𝘢𝘱, 𝘟𝘢𝘷𝘪𝘦𝘳 𝘙𝘪𝘶𝘴, 𝘦𝘭 𝘴𝘦𝘶 𝘤𝘰𝘮𝘱𝘳𝘰𝘮𝘪́𝘴 𝘢𝘮𝘣 𝘭𝘢 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘭𝘪𝘵𝘢𝘵 𝘱𝘦𝘳 𝘥𝘰𝘯𝘢𝘳-𝘭𝘪 𝘷𝘪𝘥𝘢 𝘢 𝘢𝘲𝘶𝘦𝘴𝘵𝘢 𝘱𝘶𝘣𝘭𝘪𝘤𝘢𝘤𝘪𝘰́ 𝘥’𝘶𝘯𝘢 𝘥𝘦 𝘭𝘦𝘴 𝘧𝘪𝘨𝘶𝘳𝘦𝘴 𝘮𝘦́𝘴 𝘪𝘮𝘱𝘰𝘳𝘵𝘢𝘯𝘵𝘴 𝘢𝘭 𝘱𝘰𝘣𝘭𝘦.”

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  Més de 2000 esportistes participaran en les 24 hores esportives d’Ontinyent

  Ontinyent està ultimant els preparatius per a una nova edició de les seues 24 hores esportives, una festa multiesportiva...
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -