Per un Ontinyent en Verd

0

És temps d’actuar. Aquest és el missatge que ha llançat el govern espanyol en el marc de la celebració de la Cimera del Clima que s’està celebrant aquests dies a Madrid. I és que tal com promou el col·lectiu Fridays for Future i com diu la jove activista Greta Thunberg, la del clima “és la crisi més important que ha afrontat mai la humanitat”. Tot i l’impacte que han tingut aquestes declaracions, la jove, diu també que confia en la capacitat de reacció dels humans. I en això tots hi tenim molt a dir, però sobretot, molt a fer.

Els governs socialistes sempre han estat sensibles a qüestions climàtiques. Va ser en l’anterior mandat a l’Ajuntament d’Ontinyent, per enunciar algunes actuacions d’entre les moltes  que es van dur a terme quant en tema de GESTIÓ DE RESIDUS, es va implantar un nou sistema de Gestió de la poda, es va modernitzar Ecoparc d’Ontinyent, es va implantar el Servei d’Ecoparc mòbil a Ontinyent, el Calendari de recollida de fem. La creació d’un nou servei de triturat restes vegetals pioners en ciutats del nostre tamany, el Pla Local de Cremes d’Ontinyent, el Servei recollida cartó comercial porta a porta, el Servei recollida de fem orgànic per als establiments de restauració els dissabtes i les nits abans de festius. Totes eixes accions, una prova satisfactòria en resultats per la pujada del percentatge de reciclatge i també en grau de satisfacció dels mateixos veïns i veïnes. Un escenari i manera de treballar en la gestió de residus, que l’actual govern de l’Ajuntament d’Ontinyent de La Vall d’Albaida ens uneix, ha trencat amb la irresponsable i insolidària decisió de traure aquests serveis del conjunt de la Mancomunitat de la Vall d’Albaida.

De la mà dels VOLUNTARIS, les Campanyes d’Ontinyent contra el foc – Voluntariat ambiental, la Campanya de prevenció del mosquit tigre, la Colònia controlada de gats. En temes d’agricultura, la DINAMITZACIÓ AGRÍCOLA  amb el BANC DE TERRES i el catàleg de masos abandonats.

En quant a la mobilitat sostenible, l’aprovació del PMUS, el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, l’adhesió a la Xarxa de Municipis Valencians cap a la Sostenibilitat. En quant als ENTORNS NATURALS, millora dels Paratges, el catàleg d’Arbres Monumentals d’Interès Local, el Pla Local de prevenció d’incendis forestals d’Ontinyent, la dinamització de la recuperació de l’abocador de Girsa de la mà de la Diputació de València, les campanyes de “creixem junts” on els més menuts han plantat quasi 1000 arbres.

En temes d’Ordenances, les noves Ordenances – Reglaments Medi Ambient, i a més s’estava en estudi i preparació, en Consulta pública prèvia, de la Modificació Ordenança Reguladora del Pla Local de Cremes d’Ontinyent.

I la innovació amb les ENERGIES RENOVABLES, el treball conjunt per al foment de les Centrals solars i els punts de recàrrega dels vehicles elèctrics

Actuacions marc per tal de seguir endavant amb la lluita contra el canvi climàtic i l’impuls d’una revolució verda a la nostra ciutat. Eixes actuacions parlaven d’AIGUA i de reduir consums i buscar fórmules per afrontar la manca de disponibilitat en períodes de sequera. Parlaven d’AGRICULTURA, i de mantenir i millorar la producció de proximitat que per nosaltres és l’Horta d’Ontinyent. De SALUT i de millora de la gestió i la comunicació en episodis extrems i contaminants. De protecció de la BIODIVERSITAT. De rehabilitació d’HABITATGE i d’eficiència URBANÍSTICA. De tot això parlaven  aqueixes actuacions, però els i les socialistes no només vam assentar les bases d’aquesta lluita per tenir una ciutat més sostenible sinó que vam actuar i ho vam fer en els darrers anys de govern al capdavant de l’Ajuntament d’Ontinyent.

Totes i tots tenim responsabilitat en això del canvi climàtic i en aquest sentit el consum ha de situar-se dins els paràmetres adequats. I és que no ens podem enganyar, la base de tota aquesta lluita la podem trobar en la conscienciació a través de l’educació mediambiental, que contribueix a formar a les futures generacions per tal que puguen, viure en un món climàticament millor. Per altra banda, els governs tenen l’obligació d’impulsar accions en favor de la lluita per l’emergència climàtica. Activitats basades en l’Agenda 21 local i que busquen fomentar el consum de producte de proximitat, al mercat, i fins i tot, als menjadors de les escoles de la ciutat.

Ens preocupa ara, la manera en què el govern actual de l’Ajuntament d’Ontinyent, a les mans de la Vall d’Albaida en uneix, ha despatxat l’assumpció del transport públic a partir de l’1 de gener, ja que l’Ajuntament d’Ontinyent assumeix uns vehicles, que disten molt, de l’objectiu d’implementar a Ontinyent els autobusos 100% elèctrics, per a circular per la ciutat. Prompte ha desistit l’actual equip de govern de la seua responsabilitat mig ambiental i de sostenibilitat, en un servei que passa a ser municipal, i que com a tal l’Ajuntament hauria de donar exemple.

Un mal antecedent per a observar com evolucionen els projectes amb els quals el partit de La Vall d’Albaida ens uneix, es va comprometre amb la ciutadania, a favor del medi ambient i la sostenibilitat:

La creació d’un refugi d’animals amb les protectores  aprofitant les antigues instal.lacions de l’abocador de la Clariana. La construcció d’una estació d’autobusos d’enfront del Centre de Salut de l’Avgda. Albaida, o una ruta ciclopeatonal per unir la ciutat amb el nou Hospital, l’Ies L’Estació i el tren o implantar un projecte pilot “Freebike” de bicis elèctriques per al seu ús dins de la ciutat. Nous “recorreguts Paisatgístics” en els voltants del llit del riu, parcs o la transformació de zones degradades en espais per a l’oci i el descans, com el Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana, el Molí Descals, el Pont Vell o el Refugi de Tortosa i Delgado. O l’anunciat Centre d’Economia Verda per facilitar l’estalvi energètic i econòmic a famílies i empreses. De moment pel que sabem de l’esborrany de pressupostos de 2020, no s’observa cap inversió per a aquests projectes, caldrà estar vigilants.

Tenim un repte, bé, més d’un … Tenim objectius per al desenvolupament sostenible que marca l’Agenda 2030. Perquè l’emergència climàtica és cosa de totes i tots. De les grans metròpolis, de les ciutats mitjanes i també dels municipis i nuclis habitats. La lluita l’encarem com a ciutadans i ciutadanes però també l’han d’encarar els governants, amb sentit de la responsabilitat. És temps d’actuar. Mentres tant ací l’Ajuntament d’Ontinyent de paraules, que no de fets, i per mal camí. El compromís socialista, l’Ontinyent en verd.

Publicitat