Helena Gandia Galbis
Regidora de Compromís a l’Ajuntament d’Ontinyent
Ontinyent Participa ha sigut des del principi un instrument útil per conéixer i atendre les necessitats de la ciutadania, en forma de projectes que han sigut proposats i votats al llarg dels anys. Açò els fa especialment importants, ja que és el poble qui prioritza i decideix. No obstant això, passen els anys i continua havent tres projectes importants pendents d’executar. Fa uns dies, el portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, recordava a través de les seues xarxes socials la necessitat de realitzar estes tres obres, i des d’Ens Uneix li contestaven amb atacs personals molt greus. Després, encara hem presenciat la reafirmació d’estos atacs i la negativa a demanar disculpes en ràdio i en altres publicacions en xarxes socials. Una actitud molt decebedora per part del partit que governa la nostra ciutat amb majoria absoluta.
Però, més enllà dels atacs injustificats i de les estratègies per a desviar l’atenció per part d’Ens Uneix, què ocorre amb els projectes pendents d’Ontinyent Participa?
Un accés segur per a vianants fins al Cementeri
Un dels projectes pendents és l’accés de vianants a l’Estació i el Cementeri. La proposta va ser elegida per la ciutadania en novembre de 2018, i va comptar amb 2.574 vots, la més votada de l’edició. Cinc anys després, el govern municipal repeteix constantment que la voluntat de la gent ha quedat complida, ja que es va redactar un projecte de 18.000 euros, que ara mateix està en un calaix. És evident que si la ciutadania vota un projecte, el que vol és vore’l realitzat, no convertit en un document oblidat pel pas dels anys. I més encara, si ens fixem en l’espai a millorar. Qualsevol persona que passege per la zona, i en són centenars al dia, sabrà el perill que té l’actual accés a peu fins al Cementeri. Els marges estrets i el pont sobre les vies no permeten el pas de vianants i vehicles amb seguretat.
Tenint en compte que este punt connecta serveis com el cementeri, l’hospital, el tanatori, l’estació de tren o l’institut, i que a més és el nexe per a diferents rutes de muntanya molt estimades i utilitzades per la gent d’Ontinyent, ¿com pot ser que el govern municipal no veja la necessitat d’actuar? A més, com a regidora de Cementeri, també he de dir que hi ha diferents necessitats de l’espai, com la canalització d’aigua potable i residuals, que cal afrontar de manera urgent.
Tampoc ens val l’argument del cost econòmic. Un Ajuntament que en els últims anys ha comptat amb tantes inversions autonòmiques, estatals i europees per a multitud d’actuacions, podria haver prioritzat esta millora, que va votar la ciutadania fa més de cinc anys. A més, altres projectes tan necessaris com la remodelació del carrer Sant Antoni han tingut un cost elevat, i s’han portat a terme, com calia. És el moment de deixar les excuses i posar-se mans a l’obra, perquè està en joc la seguretat de vianants i vehicles.
Una zona de concerts adaptada a les necessitats
L’espai definitiu per a grans concerts i festivals va ser elegit a Ontinyent Participa en octubre de 2017, amb 2.416 vots. Novament, va ser la proposta més votada per la gent. Ens Uneix afirma que el Ple de maig de 2021 va aprovar que Tortosa i Delgado fora l’espai definitiu. Però no, no és açò el que va ocórrer. El PP d’Ontinyent va dur a aquell Ple una moció per exigir el compliment d’este projecte, i com que el govern municipal va anunciar que l’espai provisional passava a definitiu, el que realment es va aprovar (amb l’abstenció de Compromís per Ontinyent) era elaborar informes per assegurar que la zona complia la legalitat i la seguretat necessàries.
Però la ciutadania no volia això. De fet, abans de presentar i votar esta proposta, ja es feien concerts a Tortosa i Delgado, i la gent demanava un lloc diferent. Un gran festival implica una logística important, amb grans camions que difícilment podrien accedir fàcilment a l’espai. A més, les eixides d’emergència no semblen ser les més idònies en una esplanada envoltada per un riu i una muralla. I tot açò sense oblidar l’impacte acústic en el barri de la Vila, i l’impacte ambiental en l’ecosistema del riu Clariano. Com s’observa, Tortosa i Delgado no és l’espai, per molt que unilateralment la majoria absoluta ho decidira.
I tampoc són espais idonis altres invents que va plantejar el govern d’Ens Uneix, com l’aparcament de Paduana, on fins i tot s’han celebrat concerts obviant els informes en contra de la Intervenció municipal, com va ocórrer en estiu de 2022. Senyor alcalde, fa més de sis anys que la ciutadania va demanar un espai per a festivals adequat, accessible, ampli, capaç de posicionar Ontinyent com a ciutat amb una oferta lúdica i cultural potent. Prou d’excuses.
Un mercat municipal que prioritze la salut
Per últim, continua també pendent la substitució de la coberta del mercat municipal. Este projecte va ser el tercer més votat en novembre de 2018, amb 1.232 vots. Per sort, en este cas el govern municipal no nega que està per fer, però tampoc afronta com cal la necessitat de portar-lo a terme.
L’actual coberta del mercat conté amiant, un material contaminant i perjudicial per a la salut. La majoria absoluta ens ha explicat diverses vegades que els comerciants del mercat han demanat retardar l’actuació. I nosaltres comprenem eixa petició. El que no podem entendre és que un govern municipal no es pose mans a l’obra per a oferir alternatives, buscar espais, plantejar opcions a estos comerciants, i planificar ja l’actuació. Cada any que passa, no hi ha ni un euro per a canviar la coberta en el Pressupost Municipal. Això significa un any complet més sense aspirar a iniciar les obres.
Mentrestant, s’han malbaratat vora 130.000 euros instal·lant una escala mecànica de dubtosa utilitat en una zona que ja estava adaptada amb rampa. Com pot ser que en el mercat es facen abans ocurrències com esta que allò que la gent va votar fa més de cinc anys? El canvi de la coberta és prioritari, ja que està en joc la salut de comerciants i consumidors. Un govern municipal com cal començaria a buscar alternatives, en lloc d’eternitzar la situació de partida, on estem des de fa tants anys.
I ara què?
Així estan les coses. Són massa anys d’excuses d’un govern municipal que no compleix la voluntat ciutadana, que perjudica Ontinyent Participa amb la seua deixadesa. Nosaltres continuarem insistint, encara que ens ataquen i ho facen a nivell personal. I si Ens Uneix no actua, Compromís per Ontinyent ens comprometem a donar compliment a estos projectes des d’un futur govern de progrés per a Ontinyent.