28/03/2024 - 22:26
Més

    El Meló d’Or i el futur que volem per a l’agricultura d’Ontinyent

    Altres notícies

    Javier Ferri Llopis
    Agricultor i Portaveu de Medi Ambient de Compromís per Ontinyent

    L’any passat, de març fins a novembre, vaig encapçalar, conjuntament amb els pocs agricultors que continuem produint activament Melons d’Or per a la marca iniciada per l’Ajuntament d’Ontinyent fa més d’una dècada, el projecte “Adaptació del cultiu del ‘Meló d’Or’ a les condicions edafoclimàtiques i agrològiques mitjançant pràctiques culturals sostenibles”. La meua implicació en aquest projecte ha tingut un doble vessant. Per una banda, prestar l’assessorament professional com a Enginyer Agrònom i agricultor amb quatre cicles d’experiència en el cultiu del meló. Per altra, lluitar activament per la recuperació del Meló d’Or com a font d’oportunitats per a l’agricultura d’Ontinyent, un sector amb molt de potencial per a diversificar el model econòmic de la nostra ciutat i combatre el canvi climàtic.

    Aquest projecte estava dirigit a la línia de subvencions de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per al foment de la innovació tecnològica a través de finques o explotacions col·laboradores. El nostre va ser un dels 9 projectes que aconseguiren la totalitat dels diners, d’un total de 45 projectes presentats a tot el País Valencià.

    Doncs bé, eixe projecte tenia un perquè i unes maneres de fer. Per una banda, la necessitat dels agricultors a ser remunerats per la seua tasca d’investigació. Per altra, comprovar si amb els diversos assajos recollits dins el projecte aconseguíem una millora del rendiment del meló i solucionàvem problemes, com els desperfectes que ocasionen els mossos dels conills o l’afectació de virus, mitjançant els vectors.

    Finalment, una vegada recollides totes les dades del projecte i presentada la memòria en novembre de 2021, on s’explicava amb detall tot el que es va fer durant el cultiu en les diverses explotacions dels agricultors, el passat mes de març la Cooperativa d’Ontinyent va percebre la subvenció, d’uns 9.500 euros. A banda de fer possible l’assessorament del projecte, la subvenció s’ha traduït finalment per als agricultors del Meló d’Or en un augment del preu del meló de primera en 0,12 €/kg, arribant a l’1,07 €/kg com a preu final. Així mateix, el grup d’agricultors ha rebut per part de la Cooperativa de forma gratuïta 500 quilos d’adob ecològic granulat i productes fertilitzants equivalents als utilitzats durant el període de cultiu d’un any.

    Cal ressaltar que gràcies a aquest projecte es van introduir dos productors més, dels quals enguany un repeteix el cultiu. Potser sembla poc, però comptant eixa nova persona, som sis productors i no tots vivim únicament de l’agricultura. Així i tot, hem sigut capaços d’aprofitar la inèrcia i constituir l’Associació de Productors i Comercialitzadors de Meló d’Or. Per eixe motiu, faig una crida a tota persona que tinga ganes d’aprendre a cultivar el Meló d’Or, ajudar en la conservació d’aquest meló tan nostre, així com poder vendre’l a la Cooperativa, a què se sume a la causa. En les instal·lacions de la mateixa Cooperativa d’Ontinyent podrà informar-se.

    També vull reclamar una postura més proactiva per part de l’actual govern municipal de l’Ajuntament d’Ontinyent, de cara a protegir i mantindre viva la marca del Meló d’Or. Aquest producte tan nostre va comptar amb un impuls significatiu en la legislatura 2011-2015 per part de Fran Quesada, company de Compromís que en aquell moment era regidor de Sostenibilitat i Agricultura.

    Si tot va bé, és molt probable que a finals de 2022 o principis de 2023 aconseguim la marca de qualitat per part de la Generalitat Valenciana. Açò suposarà que la marca ja no serà privada de l’Ajuntament, sinó que passarà a tindre una estructura diferent on la mateixa Associació de productors de Meló d’Or gestionarà la producció i comercialització com a marca pública, amb tot el que això suposa. Per tot això, i pel perill que pot haver d’apropiacions indegudes de la marca, és clau que l’Ajuntament s’implique més en la seua marca de qualitat privada, que és la de totes les ontinyentines i ontinyentins. Som els pocs agricultors que quedem els qui estem fent tota la feina pràcticament. Necessitem un govern municipal implicat, que no vinga només a fer-se la foto i penjar-se la medalla.

    En eixe sentit, una de les mesures que podria adoptar l’Ajuntament seria la creació d’un Consell Agrari, que està contemplat a la Carta de Participació Ciutadana de l’Ajuntament d’Ontinyent, però encara no existeix. Açò permetria donar suport a totes les persones que practiquen l’agricultura com a professió a Ontinyent, i també a les persones interessades en formar-se en agricultura. El Consell permetria estructurar activitats com xarrades informatives de possibles ajudes per als agricultors, tallers formatius de poda dels cultius característics de la zona, estudiar la creació d’un obrador compartit per donar eixida als subproductes obtinguts en les explotacions, la correcta utilització de maquinària agrícola, i un llarg etcètera. Totes aquestes coses i més podrien desenvolupar-se des d’un Consell Agrari unit i fort, per tal de fer d’Ontinyent un poble resilient front al canvi climàtic que ja estem patint.

    Per últim, vull agrair a la Cooperativa la seua confiança en mi i en la resta dels agricultors per ajudar-nos a fer realitat el projecte. Sense ells no hauria sigut possible. Així mateix, aprofite per a recordar una qüestió que pot sonar òbvia, però que cal que seguim defensant: sense la terra i els agricultors i agricultores que la cultiven no hi ha esperança per a la salut de les persones i del nostre entorn. Totes i tots ells són la clau per a millorar el nostre present i futur. És insostenible continuar buscant fora tot allò que podem produir ací, que ens identifica i que pot ser una font de riquesa.

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Ontinyent torna a demanar al Ministeri la declaració d’Interès Turístic Internacional per als Moros i Cristians

    El ple aprova per unanimitat l’emissió d’una nova sol·licitud a la Secretaria d’Estat de Turisme una volta ampliada i actualitzada la documentació justificativa
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -