Recuperar la “cultura d’horta” i promoure l’ús dels horts amb fins socials educatius, terapèutics o d’oci, i fomentar l’agricultura ecològica, són els objectius de la nova Ordenança d’Horts Urbans i Socials que aprovava ahir el ple de l’Ajuntament d’Ontinyent. El document, entre altres coses, contempla la creació d’un “Banc de Terres Agrícoles” que funcionarà com un instrument de posada en contacte entre l’oferta i la demanda de parcel·les rústiques conreades o cultivables situades al terme municipal.
Tal com explicava a l’exposició de motius la regidora d’Agricultura, Sayo Gandia, l’ordenança regularà la cessió de parcel·les tant de propietat municipal com de propietat privada destinades al seu ús com horts urbans, assenyalant que “a Ontinyent estem perdent la població amb experiència agrícola, no només per la nostra evolució, sinó per la dificultat per mantenir la convivència davant tan diferents i diversos interessos que ens envolten, així com la dedicació a altres sectors econòmics. Amb aquest projecte es vol apostar per la integració de generacions, la diversitat multicultural i el manteniment del nostre entorn agrícola tradicional i el paisatge”, manifestava.
La proposta va dirigida en principi a tota la ciutadania que tinga la necessitat i dispose de temps lliure, amb preferència a les persones aturades, joves, o jubilats, però es tracta d’un projecte obert així mateix, a totes les persones interessades. Al document es classifica els horts en urbans municipals i urbans privats, definint-los, establint el seu règim jurídic i econòmic; les garanties sanitàries i de seguretat; el règim d’ús de les parcel·les; les actuacions no permeses; el manteniment; s’obri la possibilitat de crear una associació d’hortolans; i les obligacions concretes a complir en les parcel·les catalogades com a d’horta ecològica.
Així mateix, es regula l’ús i la destinació d’horts socials per al desenvolupament del Programa de Mesures d’Inclusió Social per a persones en risc d’exclusió social, desenvolupat per l’àrea de política social i serveis socials de l’Ajuntament d’Ontinyent, amb destinació a persones que tenen expedient obert a l’esmentat departament de l’Àrea de Política per a les Persones i Serveis Socials.
En aquest sentit, el regidor coordinador d’esta àrea, Jaime Peris, explicava que “l’Ajuntament d’Ontinyent també ve desenvolupant diferents accions adreçades a evitar processos d’exclusió social de caràcter preventiu al temps que a promoure i afavorir la inclusió social de persones que presenten conductes addictives. Regular l’ús social d’estos horts suposa un plantejament dirigit cap a la recerca de respostes satisfactòries davant de necessitats que demanda un col·lectiu de persones que presenta un entorn familiar, social i grupal carencial i amb expectatives vitals limitades”, manifestava.
L’ordenança contempla també que els propietaris particulars de solars i parcel·les puguen inscriure voluntàriament les seues propietats al Banc de Terres d’Ontinyent, registre administratiu de caràcter públic format per totes aquelles parcel·les i solars aptes per a l’explotació agrícola. Aquest registre funcionarà com un instrument de posada en contacte entre l’oferta i la demanda de parcel·les rústiques conreades o cultivables situades al terme municipal. Així, el Banc de Terres afavorirà la difusió d’ofertes i demandes de terres de conreu, així com el contacte entre propietaris que cedeixen terrenys i agricultors que els volen cultivar.
Sayo Gandia explicava amb la nova ordenança, el Govern d’Ontinyent podrà a més optar a diferents subvencions d’altres administracions una volta finalitze el període d’al·legacions i es procedisca a la seua aprovació definitiva.