27/11/2024 - 1:42
Més

    Ontinyent demana a la Conselleria un pla d’actuació al terme contra la processionària per als propers anys

    La regidoria de Sostenibilitat informa que un tractament massiu en aquest moment podria provocar una major reinfestació.

    S’estudia la realització de tractaments puntuals en zones amb major trànsit de persones com la pujada de Sant Esteve o la pista del Torrater.

    L’Ajuntament d’Ontinyent ha demanat a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural l’avaluació i pressa d’accions contra l’augment de la població d’eruga procesionaria al terme. Estes accions es plantejarien sobretot al marc d’un pla d’acuació de cara als propers anys, ja que, com explicava la regidora de Sostenibilitat, Patricia Folgueras, “estes accions s’han de fer als primers mesos de tardor, ja que ara no sols no seria efectiu, sinó que afavoriria una major reinfestació que deixant la plaga evolucionar de manera natural. Els arbres es debiliten però en poquíssims casos moren per la defoliació, i en produïr-se aquesta les erugues moren per fam i disminució de la fecunditat”, explicava.

    Folgueras ha explicat que “les serres d’Ontinyent són titularitat de la Generalitat, i la competència de sanitat forestal també és autonòmica, però som conscients que el problema de la processionària s’ha vist agreujat per les condicions climàtiques que estem tenint, i per això s’hem posat en contacte amb els tècnics competents a València”, assenyalava.

    Ara mateix, les accions que es podrien prendre serien tractaments puntuals en zones especialment afectades on hi haja trànsit freqüent de persones, com seria el cas de la pujada de Sant Esteve o la pista del Torrater, “ja que les erugues estan cobertes de pèls urticants que es desprenen i poden provocar irritació en oïdes, nas i gola en els éssers humans, així com reaccions al·lèrgiques. Només per eixe motiu actuariem en estos espais, i sempre sense acostar-nos a menys de 100 metres de zones apícoles”, apuntava.

    Els tractaments més efectius, amb fitosanitaris (microbiológics o químics), es realitzen en les fases quan la larva és xicoteta. Com a mesura complementària als tractaments fitosanitaris es poden posar trampes amb feromones per a capturar les papallones mascle de la processionària, un tractament que s’ha de realitzar en estiu, i que no garanteix per sí mateix que en la tardor no hi haja infestació dels pins.

    També seria una mesura complementària la instal·lació de caixes niu perquè es fomente l’assentament d’aus insectívores que s’alimenten de les erugues, sent estes mesures les que va prendre l’Ajuntament després dels treballs selvícoles realitzats l’hivern passat a l’inici de la pujada de Sant Esteve.

    Finalment resta la opció d’eliminar manualment les bosses accessibles però esta tasca només és viable en zones reduïdes i concretes, una metodologia que s’utilitzaria per evitar el contacte de la processionària amb les persones i animals domèstics i no com un mètode de control.

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    “L’extraordinari de la normalitat” de Carles Cerdà triomfa al Mondoc amb el Premi del Públic

    El curtmetratge documental "L’extraordinari de la normalitat", dirigit per Carles Cerdà, ha sigut guardonat amb el Premi del Públic...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -