19/03/2024 - 9:47
Més

    Rosa Pérez Garijo: ‘Els treballs fets a Ontinyent són exemple de justícia, memòria i reparació’

    Altres notícies

    La consellera de Participació, transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha posat el municipi d’Ontinyent com a “exemple de tasca per la justícia, la memòria i la reparació”. Ho ha fet durant la seua visita a la localitat, on també ha advocat perquè siguen les administracions públiques qui d’ofici desenvolupe el reconeixement a les víctimes de la repressió franquista i inicie els procediments per a dur a terme l’exhumació de les víctimes que encara es troben en fosses comunes per poder donar-les un soterrar digne.

    Pérez Garijo ha visitat junt amb l’alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, el memorial a les 13 persones afusellades pel franquisme situat al cementeri municipal, un conjunt escultòric on se soterraran finalment de manera digna les restes d’aquestes víctimes que van ser assassinades en desembre de 1939 a les tàpies del propi recinte. Acte seguit han vist també el monument als ontinyentins i ontinyentines que van passar pel camp de concentració nazi de Mauthausen. Així mateix, ha signat en el Llibre d’Honor del Consistori, amb una dedicatòria en la que ha reconegut el treball de l’Ajuntament d’Ontinyent en matèria de recuperació de la Memòria Democràtica al territori.

    En declaracions realitzades durant la visita, la consellera s’ha mostrat disposada a “continuar treballant en la present legislatura” amb l’esforç perquè els ajuntaments s’involucren en la tasca de la reparació de la Memòria Històrica i ha assenyalat que per a ella és un orgull col·laborar amb ajuntaments com el d’Ontinyent que “s’ho ha pres seriosament” i va ser un “dels primers que va demanar subvenció i que va exhumar les fosses”.

    Segons el seu punt de vista, ha de ser des de l’Administració pública –i no per part de les famílies– des d’on s’han de promoure accions com l’exhumació de les fosses i el soterrament digne de les persones represaliades, com és el cas que s’ha donat a aquesta localitat valenciana, motiu pel qual ha felicitat al conjunt de la seua ciutadania. “Per a nosaltres era molt important perquè era un deute amb la societat i amb les famílies que es deuria cobrir des de les administracions públiques, i el cas d’Ontinyent ha sigut dels primers”, ha manifestat la consellera.

    El primer edil del municipi, per la seua banda, ha agraït la visita i el reconeixement de la tasca realitzada pel Consistori per part de la responsable de la Memòria Democràtica a la Generalitat. En eixe sentit ha recordat que s’està treballant en l’exhumació d’aquestes 13 persones afusellades pel franquisme per al seu posterior soterrament digne al cementeri municipal en un memorial que serà fruit de la col·laboració tant amb la Diputació com amb la Conselleria, moment que ha aprofitat per a convidar-la a assistir a l’acte que es celebrarà en quant les restes descansen per fi dignament al monument.

    Festes de Moros i Cristians

    A més a més, i aprofitant que la localitat es troba immersa en la celebració de la seua festa gran, les festes de Moros i Cristians, la consellera i el regidor, acompanyats pel President de la Societat de Festers, Vicent Pla, han visitat també el Museu Fester del municipi, del qual Rosa Pérez Garijo ha destacat que li ha paregut d’allò més “curiós” i del que ha subratllat especialment “la tradició” d’aquesta festivitat, “que va més enllà de les vides de les persones”. Igualment, la consellera ha signat també al Llibre d’Honor de la Societat de Festers.

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Ontinyent amplia els espais verds fins arribar als 146 amb una superfície de 635.000 m2

    L’Ajuntament trau a licitació el nou plec de manteniment de parcs i jardins que donarà cobertura a les noves necessitats en esta matèria
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -