L’IES J.SEGRELLES D’ALBAIDA és Premi Nacional Vicente Ferrer pel seu treball en favor dels Drets Humans

L’Institut d’Albaida és un dels 15 centres premiats de tot l’estat espanyol per portar a terme un projecte transversal i interdepartamental per potenciar una ciutadania compromesa amb la societat. El dimarts 29 de gener a les 17:45 hores es celebrarà una roda de premsa i l’acte de presentació del Premi al saló d’actes de l’IES José Segrelles, on s’explicarà el projecte que engloba el conjunt d’activitats i tallers que han anat organitzant en col·laboració amb les diferents associacions i col·lectius.

Les professores Teresa Belda d’Anglès i Laura Ferre de Cicles Formatius d’Integració Social i Educació Infantil han sigut les que han impulsat aquest projecte junt amb el departament d’Imatge Personal i Agroecologia. També s’ha comptat amb professorat de gran implicació de l’ESO. Teresa i Laura recolliran la primera setmana de desembre el diploma acreditatiu del guardó de mans del director general d’Avaluació i Cooperació Territorial del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, així com del director de la Fundació Vicent Ferrer i del director de l’Agència Espanyola de Cooperació (AECID). A més, hauran de viatjar a República Dominicana per assistir al Seminari d’Intercanvi i formació de bones pràctiques en Educació per al Desenvolupament, on cada centre premiat haurà d’exposar els seus treballs i podran conèixer de primera mà el treball que la Cooperació Espanyola està realitzant en aquest país.

Premi Nacional d’Educació per al Desenvolupament Vicent Ferrer, convocat per l’AECID

Aquest premi es convoca cada any per l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), en col·laboració amb el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. Posa en valor les experiències educatives dels centres docents sostinguts amb fons públics que hagen estat destinats a sensibilitzar, conscienciar, desenvolupar l’esperit crític i fomentar la participació activa de l’alumnat en la consecució d’una ciutadania global, solidària, compromesa amb l’erradicació de la pobresa i de les seues causes i el desenvolupament humà i sostenible. 

 Projecte premiat:  “Amb les ulleres dels Drets Humans”

Aquesta proposta didàctica ha consistit en transversalitzar els Drets Humans en diferents projectes i activitats desenvolupats als Cicles Formatius d’Integració Social i Educació Infantil principalment. L’objectiu ha sigut el d’experimentar de forma activa i amb metodologies significatives la implicació social per la pau, la interculturalitat, la igualtat de gènere, la inclusió i la ciutadania global compromesa amb els Drets Humans. S’ha fet ús de projectes com ara: Aprenentatge-Servei “Ningú Sense Llar”, Activitat intercentres “8 de Març”, Gimcana internivells “Camins de Pau, Projecte a la biblioteca “Once upon a time inclusion was possible”, Tertúlies literàries, Projecte “Dones del món-Interactuem a l’Escola”, Aprenentatge-servei “La inclusió comunicativa és un dret”, Projecte “Estima per l’entorn”, Grup de Voluntariat en Mediació Escolar, Projecte “Trencant falsos mites, reconstruint Drets Humans”, Projecte intercicles “Passarel·la Solidària i Intercultural” i formació en Educació per al Desenvolupament per a professorat.

Entre les aportacions, ha estat molt ben valorat l’ús de metodologies sociocrítiques (teatre sistèmic, Aprenentatge-Servei, tertúlies dialògiques), així com aprenentatge basat en projectes i metodologia CLIL. En tot s’ha tingut en compte la perspectiva de gènere i l’enfocament de drets humans.

Una de les coses que comenten les premiades és el següent: “Hem de fer que l’educació estiga en contacte amb la societat i que puga oferir un servei i implicació per el desenvolupament humà i sostenible. Cal oferir vivències formatives-significatives a l’alumnat”. D’altra banda afirmen: “Ha sigut un privilegi comptar amb la col·laboració d’entitats tan importants i rellevants socialment com el CRIS-Adiem, Trèvol, Inclou-TEA, Fesord-Associació persones sordes d’Alcoi, Associació contra el Càncer, Centre Social Autogestionat Ca la Mera d’Ontinyent, Biblioteca d’Albaida, Col·lectiu Esquella de comarques centrals, Fundació Pau i Solidaritat PV, Harbour Project a Swindon-Anglaterra, CAI de persones sense llar de Gandia, Centre Acolliment La Safor i Centre de la Dona d’Albaida”. En aquest projecte també s’observa una col·laboració amb centres educatius: CEIP El Bosco de Cocentaina, CEIP Vicent Gironés d’Ontinyent, CRA Castell de Carbonera a Otos, CEIP Verge dels Desemparats i Escoleta La Roda.

El resultat: un procés d’implicació de professorat i alumnat, on s’han conegut aspectes relacionats amb el desenvolupament humà i sostenible per a una ciutadania global-local, passant per processos de reflexió crítica i pro-positiva, i finalment realitzant activitats de compromís social actiu i vivencial cap als Drets Humans. 

Subscriu-te al nostre canal de whatsapp

Segueix els següents pasos:

  1. Crea un contacte a la teua agenda de contactes amb el nom TVDIGITALONTINYENT i el telèfon 644 378 641
  2. Envians un missatge de whatsapp amb la paraula ALTA i el teu nom complet al contacte que has creat anteriorment
És un servei totalment gratuït

Sobre TV Digital Ontinyent

TV Digital Ontinyent
Actius des de finals de 2009 treballem per fer arribar la informació d'actualitat d'Ontinyent i la Vall d'Albaida. Som uns dels mitjans més complets i més actius de la Vall. Sumat a seguir-nos a les xarxes socials.

També pot interessar-te

Aclariment de la Generalitat sobre les retallades de l’EOI Ontinyent

Des de la Generalitat es demana que no es facen acusacions infundades sobre fets que …