La Guàrdia Civil en el marc d’aquest operatiu ha investigat a un home de 67 anys per un delicte relatiu a la protecció de la flora i fauna a Ontinyent.
Agents de la Patrulla del Seprona d’Ontinyent i Vallada van tenir coneixement de l’existència d’un gabial que contenia en el seu interior diversos ocells fringilides. En concret 7 ocells d’espècies protegides com el Pinzon vulgar, Cadernera, Verdum i Verdecillo.
Tots aquests ocells no comptaven amb anella identificativa, per això s’ha identificat al propietari de la parcel·la on es trobaven.
En un magatzem adjunt dins de gàbies s’han trobat altres 19 ocells, sent 10 caderneres i 9 passerells, tots sense anella identificativa. En total han descobert 26 aus d’aquestes espècies. A més a més, també han trobat cinc ceps, penjats en la paret, dues xarxes de llibre i una japonesa, de les utilitzades per a la captura d’aquest tipus d’ocells.
En un altre annex, dins de la mateixa parcel·la, el propietari, posseïa una Gineta (Genetta genetta) naturalitzada.
En relació a l’estat legal dels ocells fringilidas i grau de protecció que afecta els vint-i-sis ocells, en el moment actual, és el següent:
- Cadernera (Carduelis Carduelis), inclòs en l’annex II del Conveni de Berna.
- Verdum (Chloris chloris), inclòs en l’annex II del Conveni de Berna.
- Verdecillo (Serinus Serinus), inclòs en l’annex II del Conveni de Berna.
- Passerell (Carduelis cannabina), inclòs en l’annex II del Conveni de Berna.
- Pinzón Vulgar (Fringilida coelebs), Inclòs en el llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial (LESPRE).
El conveni de Berna, relatiu a la conservació de la vida silvestre i del medi natural a Europa, fet a Berna el 19-09-1979, va entrar en vigor de forma general el 01-06-1982. Aquest Conveni deu el seu valor a tres característiques fonamentals: el seu caràcter generalista, la concepció de la llista única d’espècies i la incorporació de la política conservacionista en la planificació econòmica, especialment en el relacionat amb la protecció dels hàbitats. Es pot afirmar que és el primer tractat internacional de protecció d’animals i plantes, diferenciant en l’Annex II, les espècies estrictament protegides.
El llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial, s’estableix en el catàleg Español d’Espècies Amenaçades que inclourà, quan existeixi informació tècnica o científica que així ho aconselli, els tàxons o poblacions de la biodiversitat amenaçada. El Reial decret 139/2011, de 4 de febrer, desenvolupa el llistat d’espècies silvestres en Règim de Protecció Especial i el Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades, especificant les espècies, subespècies o poblacions que la integren
Les diligències han passat a la disposició de la Fiscalia de Medi Ambient de l’Audiència Provincial de València.