Els carrers adjacents al nou Hospital retran homenatge a 7 profesionals de la sanitat d’Ontinyent

Ontinyent retrà homenatge a 7 professionals de la sanitat posant els seus noms als carrers adjacents al nou Hospital. L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha presentat hui la proposta que durà al ple del proper 5 de novembre i que servirà per recordar als metges José Riera, Juan Sayas, Rafael Rovira i Rafael Galiana; les comares Maria Casanova i Guadalupe Prats; i l’infermera Rosario Llin. L’alcalde destacava que “eren persones amb una gran vocació de servei al seu poble, que al segle passat van tenir cura de la salut dels ontinyentins i ontinyentines amb molts coneixements i voluntat tot i no tenir els actuals recursos ni tecnologia”. Per això, “anem a tractar de retre’ls un homenatge que en alguns casos ja s’havia anunciat però estava pendent de materialitzar-se”, assenyalava.

És el cas del metge José Riera, nomenat fill adoptiu de la ciutat en abril de 2003, en un plenari on es destacava la seua trajectòria humana i vocacional, i es va acordar posar-li el seu nom a un carrer, fet que no s’havia produït encara. Al cas dels metges Rovira i Sayas, també es va tractar de posar el seu nom als centres de salut de la ciutat, extrem que no va ser possible per la negativa de la Generalitat Valenciana a fer-ho. Junt a ells, també es retrà homenatge al metge Rafael Galiana, que donarà nom a la rotonda d’accés a tota l’àrea hospitalària. D’origen humil, va arribar a ser conegut com al “metge dels pobres”, pel seu interès per ajudar als més desafavorits.

Jorge Rodríguez destacava també que amb els noms als nous carrers “també hem volgut retre homenatge a les dones que en aquells temps no van poder ser metgesses però que van ser fonamentals en la cura de la salut dels ontinyentins i ontinyentines, com a comares o infermeres”. Així, l’alcalde es referia en primer lloc a Rosario Llin, de 96 anys i l’única persona amb vida de les 7 a les que es recordarà amb esta iniciativa. El primer edil explicava que “ahir li ho vaig poder comentar i comprovar que continua mantenint la seua vitalitat, que la va portar entre 1936 i 1937 a prestar servei com a infermera a l’Hospital Internacional d’Ontinyent amb tan sols 15 anys d’edat, per a després formar-se a València i després ser infermera en cap fins a 1992”.

Finalment, es retrà homenatge a dos comares. Guadalupe Prats, nascuda al voltant de 1880, és anterior a la resta de persones homenatjades, i va ser una de les primeres funcionàries municipals com a matrona titular de l’Ajuntament d’Ontinyent des de 1924. A la seua jubilació va prendre relleu Maria Casanova, a la que també es retrà homenatge, qui va ajudar a donar a llum a gran part dels ontinyentins i ontinyentines nascuts entre 1940 i 1973, atenent tant a domicilis particulars com posteriorment al Centre Maternal del Xalet de les Boles. L’alcalde concloïa apuntant que “de segur ens hem deixat a moltes i molts que ho mereixien, però posant els noms d’estos espais a estes 7 persones imbriquem eixa zona al record i homenatge a persones lligades al món sanitari que van estar molt destacades en la cura de la salut dels nostres veïns i veïnes”, manifestava.

Subscriu-te al nostre canal de whatsapp

Segueix els següents pasos:

  1. Crea un contacte a la teua agenda de contactes amb el nom TVDIGITALONTINYENT i el telèfon 644 378 641
  2. Envians un missatge de whatsapp amb la paraula ALTA i el teu nom complet al contacte que has creat anteriorment
És un servei totalment gratuït

Sobre TV Digital Ontinyent

TV Digital Ontinyent
Actius des de finals de 2009 treballem per fer arribar la informació d'actualitat d'Ontinyent i la Vall d'Albaida. Som uns dels mitjans més complets i més actius de la Vall. Sumat a seguir-nos a les xarxes socials.

També pot interessar-te

Ontinyent qualifica “d’atac sense precedents a l’aprenentatge de llengües” la retallada d’un 33% en els grups de l’EOI

El Govern d’Ontinyent ha donat tot el seu suport a les reivindicacions del claustre de …