Aquest matí han començat els treballs d’exhumació de la Fosa 21 de Paterna, als quals han estat present part de les famílies de 15 afusellats ontinyentins, la regidora de Memòria Històrica, Sayo Gandia i l’lalcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez.

Els treballs que s’han iniciat aquest matí preveu recuperar els cossos de 76 afusellats pel franquisme quan la guerra ja havia conclòs i entre ells 18 veïns de la Vall d’Albaida afusellats entre el 15 i el 19 de juliol de 1939.

El passat 2017 ja s’iniciaren unes exhumacions al Cementiri d’Ontinyent que va permetre identificar 13 persones afusellades durant la dictadura.

Inici dels treballs d’exhumació de la fosa 21 a Paterna. Agost de 2021. Via @sergipau

L’acte comptava amb la presència de la Consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez, l’àrea de la qual finança els treballs, i de la Presidenta de l’Associació de Familiars de les Víctimes de la Fosa 21, Pilar Taberner, qui agraïa la implicació de les institucions i persones que estan col·laborant en la localització de les famílies dels represaliats. Des del passat mes de juliol, estan prenent-se mostre de l’ADN dels descendents i familiars localitzats, uns treballs que es cotejaran amb els de les restes que ara s’exhumen.

L’Alcalde i la Regidora feien una crida a la col·laboració ciutadana per localitzar les famílies dels obrers Francisco Martí Insa (mort als 33 anys) i Luis Montes Calabuig (41); l’impressor Manuel Torró Torno, (32); l’ebenista Francisco Ferrero Llopis (26); el sabater Antonio Tormo Gandia (28); el jornaler Antonio Soler Soler (38) i el llaurador José Soler Soler (33). Sayo Gandia recordava que, com ja es va fer als treballs d’exhumació d’altres foses on havia ontinyentins, qualsevol persona que puga tindre informació pot enviar-la al correu ontinyentmemoria@gmail.com

Un familiar dels afusellats penja un cartell en memòria dels familiars
Un familiar dels afusellats penja un cartell en memòria dels familiars que esperen estar a la fosa 21 de cementiri de Paterna. Agost de 2021. Imatge via CheckoutLabs

La de la fosa 21 és la primera actuació directa d’aquest tipus realitzada per la Generalitat a Paterna, que aquest mateix any es completarà amb l’obertura de la fossa 126 del mateix cementeri, la més nombrosa documentada en tot el territori valencià, on es calcula que estan enterrades 238 víctimes. Els treballs en la fossa 21 estan encomanats a l’Associació Científica Arqueoantro, adjudicatària del contracte, per 120.165 euros, per a la indagació i investigació, localització, delimitació, exhumació i estudi antropològic de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista.