Sanitat realitza un assaig clínic amb infusió de plasma de pacients que han superat el coronavirus

0

L’Hospital La Fe de València, l’Hospital Sant Joan d’Alacant i el Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana han posat en marxa un assaig clínic per a investigar si el plasma de donants que han superat la infecció per COVID-19 pot ajudar a millorar la salut de pacients amb pronòstic incert.

Així, s’han dut a terme quatre transfusions: dos a l’Hospital La Fe de València, una en el de Sant Joan d’Alacant i una altra a l’Hospital Clínic de València.

La transfusió de plasma hiperinmune, que s’obté de persones que han superat la infecció i conté anticossos neutralitzadors enfront del virus, és una arma terapèutica que s’està explorant en casos en què fallen la resta de tractaments que marquen els protocols actuals.

“És una carrera entre el virus, que vol continuar replicant-se i va lesionant òrgans, i el pacient, que ha de desenvolupar una immunitat efectiva que el contraresti”, en paraules de Miguel Salavert, cap de Secció de Malalties Infeccioses de l’Hospital La Fe.

“Si el pacient no pot guanyar aquesta carrera, hem d’ajudar-lo, i la manera és infondre-li plasma amb molts anticossos de donants hiperinmunes”, ha indicat.

Els primers resultats són positius, segons ha explicat Gonzalo Salvador, metge adjunt de Medicina Interna en La Fe: “La nostra pacient portava ingressada ja un mes i, després d’haver intentat altres tractaments, continuava necessitant medicació inmunosupresora”.

“Per això, considerem que el millor era secundar-la amb aquest arma terapèutica que tenim per a ajudar-la a eliminar definitivament el virus”, ha detallat. La dona, avui dia, ja pot caminar sense ofecs.

El segon cas tractat en La Fe també evoluciona satisfactòriament, i el del Clínic “ha estat una recuperació sorprenent, ens han informat que ja està donada d’alta i a casa”, ha comentat Salavert.

La recerca clínica està oberta a la col·laboració de tots els centres valencians: “És un estudi ambiciós. Voldríem arribar a 200 pacients (de donants es faran els necessaris) i 200 controls, és a dir, 200 malalts receptors del plasma (100 pacients inmunocompetentes i 100 immunodeprimits) i un número similar de grup control”, ha assenyalat Marí Blanes, metge adjunt en la Unitat de Malalties Infeccioses de l’Hospital La Fe.

“És a dir, persones als qui se’ls oferís aquest tractament, el desestimessin i se li administressin la resta de tractaments que de manera habitual es vénen aplicant a aquests pacients i, en absència d’una teràpia eficaç confirmada, aquesta és una via oberta recomanada per organismes nacionals i internacionals”, ha detallat Marí Blanes.

D’altra banda, Francisco Jover, responsable de la Unitat de Malalties Infeccioses de l’hospital de Clínic Universitari de Sant Joan d’Alacant, ha assenyalat que “els dos primers pacients són de la primera fase de la pandèmia i no havien respost als tractaments inicials. El perfil dels altres dos pacients correspon al de l’objectiu de l’estudi, actuar en les fases més precoces de la infecció”.

Així mateix, ha relatat que “des del nostre hospital hem remès més de 30 donants al Centre de Transfusió i la disposició dels donants és excel·lent”. “Molts d’ells van estar greument malalts i, per fortuna, recuperats i, a més, molts són professionals sanitaris o de professions essencials”.

Publicitat