20/05/2024 - 4:14
Més

  El TSJCV autoritza el ‘toc de queda’ i la limitació a 10 persones

  Altres notícies

  La Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) ha autoritzat la limitació a un màxim de 10 persones de les reunions socials i familiars en tota la Comunitat Valenciana i la restricció de la mobilitat nocturna entre la 1 i les 6 hores en les 77 localitats de més de 5.000 habitants que presenten un major risc epidemiològic per Covid-19 com havia anunciat Ximo Puig aquest matí

  Aquestes mesures es troben contingudes en una resolució de la Conselleria de Sanitat Universal datada aquest 21 de juliol i estaran en vigor durant el període comprés entre el 26 de juliol i el 16 d’agost.

  L’Olleria, l’única població de la Vall d’Albaida on hi haurà toc de queda a partir del 26 de juliol

  La Sala considera que són mesures “equilibrades”, perquè es deriven d’elles “més beneficis per a l’interés general -contenció de la pandèmia- que perjudicis sobre altres béns o valors en conflicte”, al mateix temps que compleixen el “judici constitucional de proporcionalitat”.

  L’acte -que compta amb el vot particular discrepant d’un dels magistrats, referit exclusivament a les limitacions a les reunions de persones, i que pot ser recorregut en cassació- al·ludeix a l’expansió de la variant Delta del coronavirus, el creixement exponencial de contagis, l’augment d’hospitalitzacions i la “situació pròxima al col·lapse que s’està ja produint en els centres d’Atenció Primària”.

  Amb aqueixes circumstàncies, descrites en l’informe d’evolució epidemiològica adjuntat a la sol·licitud de l’Administració, el Tribunal conclou que les mesures per a contindre la propagació del virus proposades són necessàries, idònies i proporcionades, per la qual cosa compleixen el “judici constitucional de proporcionalitat”.

  El TSJCV ha examinat la sentència del Tribunal Constitucional del passat 14 de juliol que declara inconstitucional el confinament general decretat pel Govern central amb el primer estat d’alarma en tractar-se d’una suspensió del dret a la lliure circulació.

  A diferència d’aquella situació, la Sala entén que el ‘toc de queda’ no suspén aqueix dret sinó que el limita, perquè “únicament compromet cinc hores diàries en franja nocturna (des de la 1,00 a les 6,00 hores)” i “durant les restants 19 hores del dia qualsevol persona té intacta la seua llibertat de circulació per qualsevol lloc”.

  A més, “ni tan sols queda tampoc concernit en aqueix període nocturn de 5 hores la totalitat de l’àmbit especial de la Comunitat Autònoma, ja que la mesura afecta tan sols als municipis més castigats pel virus, i no a tota la Comunitat”, precisa.

  Segons l’acte, les mesures proposades per la Conselleria de Sanitat Universal compleixen els requisits que fixa per a la seua adopció la recent jurisprudència del Tribunal Suprem, perquè la seua “justificació substantiva (…) està a l’altura d’intensitat i extensió de la restricció de drets fonamentals de què es tracta”.

  Són mesures necessàries i idònies -assenyala- per a interrompre la propagació del SARS-Cov-2, perquè “concerneixen al marc de les relacions socials i l’oci nocturn no reglat”, que són les principals causes de contagis.

  El Tribunal incideix en el judici de necessitat i sosté que no existeixen altres mesures “més moderades per a la consecució del propòsit amb igual eficàcia”.

  De fet, la Sala al·ludeix novament a la sentència del Tribunal Constitucional del passat 14 de juliol, segons la qual ha d’enjudiciar-se si la mesura resulta necessària “per no existir una altra menys incisiva en el dret fonamental i d’eficàcia parella”.

  “L’experiència pràctica que ara tenim i es posa de manifest en les justificacions de referència és que mesures més laxes que les que ací es tracta no han funcionat correctament”, apunten els magistrats, que citen en suport d’aqueixa conclusió un informe de la Unitat de la Policia Nacional Adscrita a la Comunitat Valenciana aportat al costat de la sol·licitud de la Generalitat.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  Fede Vidal reafirma el compromís del PSPV-PSOE amb el progrés social i econòmic de la Vall d’Albaida

  El PSPV-PSOE de la Vall d'Albaida ha celebrat recentment el seu Comité Comarcal a Bèlgida, un esdeveniment clau per...
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -