Puig anuncia que “Les pedres de la memòria” començarà a Ontinyent

0

El President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha anunciat aquest dissabte que el projecte autonòmic “Les pedres de la memòria” començarà a Ontinyent, com a reconeixement al treball de la ciutat per la memòria democràtica. Puig, que acudia acompanyat per la Consellera de Justícia, Gabriela Bravo, visitava junt a l’Alcalde Jorge Rodríguez i la corporació local el refugi antiaeri de Tortosa i Delgado, on assistia a un simulacre de bombardeig i contemplava un audiovisual sobre el paper d’Ontinyent com a ciutat acollidora durant la Guerra Civil, per posteriorment visitar el cementeri d’Ontinyent.

Al Camp Sant ontinyentí el President era informat del treball que està fent-se en un monument memorial on descansaran les restes d’afusellats pel franquisme, així com del treball que ve realitzant des de 2013 la Comissió per la Memòria Democràtica que coordina la regidora Sayo Gandia i on estan representats tots els grups polítics municipals.

Puig tenia paraules d’elogi per a la tasca que han vingut fent l’Ajuntament i la Comissió, i que ha inclòs la recuperació de dos refugis antiaeris i una aula-museu de la II República, l’impuls a l’edició de llibres i documentals, la col·locació d’un monòlit en record als ontinyentins que van estar al camp nazi de Mauthausen o l’exhumació de les 13 víctimes del franquisme que descansaran al monument memorial en el que s’està treballant.

Per al President de la Generalitat “la tasca que s’està fent a Ontinyent és molt important perquè mostra als mes joves el que va ser esta barbàrie, el que és fonamental per a no repetir-la, en un moment al qual estan resorgint alguns grups xenòfobs i els hem de combatre, perquè res està garantit i no ens podem cansar de defensar els valors europeus. Per això la memòria ha d’estar present en projectes com ‘Les Pedres de la Memòria’, que anem a encetar a Ontinyent, una ciutat que com hem vist a l’audiovisual era i és una ciutat d’acollida”, apuntava.

Aquest projecte internacional, al que el President va mostrar l’adhesió del Govern Valencià durant la seua recent visita al camp de Mauthausen, suposa un homenatge als assassinats en els camps de concentració nazi mitjançant la instal·lació de llambordes que recorden els seus noms en els seus pobles o ciutats d’origen. Ara, Ontinyent serà el punt de partida perquè la Comunitat Valenciana també recorde als seus assassinats pel nazisme.

L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, tenia paraules d’agraïment per al President i la Consellera “per haver volgut posar en valor el treball que venim fent a la ciutat des de 2013, un treball que volem seguir fent colze a colze amb la Generalitat, ja que per fi tenim un Govern Valencià que creu en la importància de la memòria democràtica i ho demostra”, concloïa.