Veïns i associacions han presentat finalment 196 propostes a “Ontinyent Participa”, la iniciativa del Govern d’Ontinyent que permetrà als ciutadans triar la destinació de 375.000 euros de la partida d’inversions municipals per a 2015, i que ahir dilluns tancava la seua primera fase, de recepció de propostes. L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, el regidor d’Hisenda Joan Gilabert i la regidora de Política Social, Paula García, mantenien hui una reunió de treball a la qual s’elaborava el llistat definitiu de propostes que ara seran remeses a l’Oficina Tècnica municipal per a que aquesta corrobore la seua viabilitat i adaptació a la iniciativa.
Jorge Rodríguez destacava que “el govern d’Ontinyent no vol parlar del “jo”, vol parlar del “nosaltres”, volem fer realitat les propostes de la ciutadania practicant la tantes voltes nomenada democràcia participativa no sols preguntant a la gent, sinó desenvolupant i executant les seues propostes”, assenyalava.
Entre estes propostes rebudes a través de correu electrònic “ontinyentproposa” i del registre d’entrada de l’Ajuntament predominen propostes per la creació de zones verdes, millora d’infrastructures municipals, reurbanitzacions i enllumenat d’espais, però també s’inclouen actuacions d’altres tipus, com la recuperació de patrimoni històric, la creació d’una nova ruta de passeig peatonal o l’habilitació de parkings.
Algunes de les propostes seran descartades per excedir-se dels 187.500 euros (el 50% del pressupost del programa) o bé per no no ajustar-se als requisits, sent en qualsevol cas contestades totes i cadascuna d’elles per part del consistori i analitzades per les diferents regidories a que corresponen. Amb tot, la majoria dels projectes s’han ajustat al plantejament d’un procés que pretén canalitzar la realització de millores a la ciutat.
Paula García qualificava com a “molt positiva i il•lusionant” l’acollida a esta segona edició d’un projecte “que ens permetrà canviar la ciutat des d’un model col•lectiu i compartit amb els ciutadans”. La regidora explicava que ara s’obri un període d’informació tècnica en què es valorarà tècnicament cada proposta, període que es perllongarà fins al 16 de febrer.
Aquestes valoracions es faran públiques perquè entre el 17 i el 27 de febrer els consells analitzen les propostes, que posteriorment seran remeses al Consell de Ciutat, el qual dedidirà, el 2 de març, quins són els 10 projectes que seran objecte de votació per part de la ciutadania. Del 3 al 7 de març els proposants dels projectes finalistes podran defensar-los públicament comptant amb assessorament tècnic; i finalment, del 9 al 13 de març es podrà votar tan telemàticament com en diferents espais municipals.
El regidor d’Hisenda, Joan Gilabert, apuntava per la seua part que “era un repte fer que esta segona edició supere a la primera, i de moment les dades són excel•lents. Si se li dona a la gent opció a participar, participa. Es va comprovar en 2014 i es torna a comprovar ara, el que demostra que aquest camí que hem encetat a Ontinyent ha de continuar”, concloïa.