19/03/2024 - 11:42
Més

    El jutjat processa a Jorge Rodríguez per contractacions irregulars en el cas Alqueria

    Altres notícies

    El Jutjat d’Instrucció 9 de València ha incoat procediment abreujat contra l’expresident de la Diputació Provincial Jorge Rodríguez i altres 14 investigats més per les contractacions presumptament irregulars d’alts directius en l’empresa pública de la corporació provincial Divalterra.

    Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, el magistrat aprecia indicis de malversació i prevaricació per la presumpta simulació d’aquests contractes per interessos partidistes per a afavorir a afins del PSPV i Compromís. L’acte, notificat aquest dimecres a les parts, xifra en 1.122.095 euros el perjudici pareixis les arques públiques.

    La causa la instrucció de la qual es dóna per finalitzada va començar maig de 2018 per presumptes delictes de prevaricació administrativa i malversació de cabals públics després d’una denúncia interposada per la Fiscalia Anticorrupció de València.

    Rodríguez va ser detingut el 27 de juny d’aquest any quan ocupava el càrrec de president de la Diputació pel PSPV. El 2 de juliol va anunciar que deixava la presidència de la corporació provincial encara que es va mantenir com a alcalde d’Ontinyent, càrrec que va revalidar en les municipals de juny de 2019 amb la nova formació La Vall Ens Uneix, després de deixar a l’abril d’aquest mateix any el PSPV.

    Ara, el magistrat instructor, que dóna així per conclosa la recerca, aprecia indicis de delictes continuats de malversació i prevaricació en l’actuació dels encausats i xifra en 1,1 milions d’euros el perjudici generat a les arques públiques.

    “En el cas que ens ocupa, s’ha infringit, presumptament, aquest exercici de legalitat i mandat, en la total i correcta aplicació dels fons públics encomanats a les autoritats o funcionaris públics”, precisa en un acte notificat aquest dimecres a les parts.

    En concret, l’instructor assenyala una “contractació presumptament simulada i sense observar els requisits legals ni estatutaris de l’empresa de set alts directius més altres dos entre novembre de 2015 i febrer de 2018”.

    Aquestes contractacions, afegeix, van suposar “un presumpte desviament i amb això malversació de cabals en favor d’uns particulars, i més encara, i presumptament, per purs interessos d’índole partidista, en aquest repartiment de càrrecs entre els dos partits en el poder, PSOE i Compromís”.

    Els investigats contra els quals se segueix el procediment són, a més de l’expresident de la Diputació, els seus llavors assessors Ricardo Gallego i Manuel Reguart; el que fora secretari-lletrat assessor de Divalterra Jorge Cuerda i els exgerentes de Imelsa (després denominada Divalterra) José Ramón Tíller, Vicent Xavier Simón i Agustina Brines.

    “PLA PRECONCEBUT”

    El magistrat considera que els contractes d’alta direcció es van realitzar amb la intervenció dels gerents de l’empresa pública “i el coneixement i pla preconcebut presumptament pel mateix president de la Diputació Provincial i president del Consell d’Administració de Imelsa i del seu equip més pròxim”.

    La causa es dirigeix també contra set dels alts directius contractats, els qui, d’acord amb la recerca realitzada, no complien els requisits per a accedir a aquests càrrecs ni van exercir mai com a tals.

    En canvi, l’instructor ha decretat el sobreseïment de les diligències respecte d’un altre alt directiu que va presentar la seva carta de renúncia al lloc a penes uns dies després de ser nomenat, assenyala l’alt tribunal valencià.

    L’acte, que pot ser recorregut tant en reforma com en apel·lació, estableix un termini de deu dies perquè la Fiscalia i les acusacions sol·licitin l’obertura de judici oral o l’arxivament de la causa.

    “TENÍEM GANES QUE ARRIBARA AQUEST MOMENT”

    Per part seva, fonts de l’entorn de Jorge Rodríguez han indicat a Europa Press que “tenien ganes que arribés aquest moment després de més de dos anys i mig d’instrucció, durant els quals totes les peticions de les defenses han estat sistemàticament rebutjades pel jutge”.

    “Des del primer moment sabíem que arribaríem a judici oral perquè era impossible que el fiscal que va ordenar la nostra detenció i el jutge que la va autoritzar anessin a tancar el cas, sobretot, després de l’operació policial antiterrorista que van desplegar”, han assenyalat.

    Les mateixes fonts han remarcat que, en el seu acte, el jutge “passa per alt tots els arguments de les defenses”. “Així que no podíem esperar més que el nostre processament. Per fi s’obre la porta perquè puguem defensar-nos davant un tribunal amb el convenciment de ser absolutament innocents i d’haver actuat sempre dins de la legalitat”, ha indicat.

    «Clientelisme polític»

    Així, el jutge dóna per conclosa una recerca que va començar al maig de 2018. La Fiscalia va apreciar en aquest cas pràctiques de «clientelisme polític». Uns mesos després de començar, el 27 de juny, Jorge Rodríguez va ser detingut quan ocupava el càrrec de president de la Diputació pel PSPV-PSOE, a més de ser l’alcalde de la localitat d’Ontinyent.

    Això va provocar que, el 2 de juliol de 2018, Rodríguez anunciava la dimissió a presidència de la corporació provincial, encara que es va mantenir com a primer edil d’Ontinyent, càrrec que va revalidar en les municipals de juny de 2019 amb la nova formació que va fundar, La Vall Ens Uneix, després de deixar a l’abril d’aquest mateix any el PSPV.

    VALORACIONS DES DEL GRUP MUNICIPAL COMPROMÍS

    Des del grup municipal Compromís per Ontinyent consideren que “hui és un dia trist per a la nostra ciutat, ja que no és gens positiu per a la nostra imatge com a poble que l’Alcalde i el seu Cap de gabinet estiguen processats en una causa judicial”.

    “Independentment de quins partits i persones estiguen implicades en el cas, des de Compromís per Ontinyent pensem que el més important és que la Justícia esclarisca els fets. En funció de com es desenvolupe aquesta causa judicial, cada persona haurà de prendre les decisions més oportunes pensant en el bé d’Ontinyent per damunt de tot” han conclós de de Compromís per Ontinyent.

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Ontinyent amplia els espais verds fins arribar als 146 amb una superfície de 635.000 m2

    L’Ajuntament trau a licitació el nou plec de manteniment de parcs i jardins que donarà cobertura a les noves necessitats en esta matèria
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -