Ontinyent es posa al capdavant de la lluita per la defensa del valencià amb una nova iniciativa presentada pel grup socialista. Aquesta acció té com a objectiu fer front a la proposició de llei sobre llibertat educativa del Consell, dirigida per PP-Vox, que busca arraconar el valencià de l’espai educatiu, una mesura que ha despertat una gran preocupació entre la ciutadania i els sectors educatius de la Vall d’Albaida.
La moció, que serà portada al pròxim ple ordinari d’Abril, insta a l’Ajuntament d’Ontinyent a sol·licitar al Consell la retirada d’aquesta proposició de llei i a comprometre’s amb una política educativa que promogui el valencià, lluny de qualsevol conflicte o lluita lingüística del passat.
Aquesta proposta legislativa de l’actual govern valencià ha estat criticada per intentar soterrar el model de plurilingüisme que havia estat implantat pel govern del Botànic, amb el clar objectiu de desplaçar el valencià de la vida pública, especialment de l’educació, essent això part d’una estratègia més àmplia de censura i menyspreu cap a la cultura i la llengua valencianes.
El regidor socialista Jose Antonio Martinez ha expressat amb claredat que el valencià és la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana, recalcant el dret de tots els ciutadans a conéixer-la, usar-la i rebre ensenyament en aquesta llengua. Aquesta proposició de llei és vista com un clar atac a aquests drets, buscant relegar el valencià a una posició de minoria.
La situació, segons Martinez, no solament posa en risc l’ús i aprenentatge del valencià sinó que també suposa una vulneració de lleis preexistents que promouen l’ús i ensenyament d’aquesta llengua. La tramitació d’aquesta proposta legislativa seria un retrocés en els avenços aconseguits en matèria d’aprenentatge i ús del valencià com a senyal d’identitat del poble valencià.
La iniciativa d’Ontinyent arriba en un moment crític, on la defensa de la llengua i la identitat valenciana es torna més important que mai. Aquesta moció no solament representa la lluita d’una ciutat per preservar la seua herència cultural i lingüística, sinó també el clam d’una comunitat sencera que es resisteix a ser silenciada o marginada per decisions polítiques que no reflecteixen els seus valors ni la seua història.
A través d’aquesta acció, Ontinyent i la Vall d’Albaida s’erigeixen com a exemples de resistència cultural i educativa, demostrant la importància de la unitat i la mobilització ciutadana en defensa dels drets lingüístics i de la diversitat cultural. La comunitat espera que aquest gest siga un pas més cap a la protecció i promoció del valencià, assegurant que la seua llengua segueixi sent una part vital de la seua identitat i del seu futur.