28/03/2024 - 14:13
Més

    Compromís porta el plenari d’Ontinyent la declaració insticucional en conmemoració de la llei d’ús i ensenyament del valencià

    Altres notícies

    Compromís demana al Govern valencià que complisca amb el mandat de LUEV de promoure l’ús del valencià a tota la vida pública.

    Segons s’explica des de Compromís, en primer lloc, la Generalitat, i especialment el Consell, és l’encarregat, per mandat legal, de complir i fer complir la protecció, defensa i promoció de la nostra llengua en tots els àmbits d’ús, hauria de posar tots els mitjans per aconseguir aquests objectius, especialment en els mitjans de comunicació, en l’educació, en l’Administració.

    En segon lloc, recordar que han desaparegut tots els mitjans de comunicació públics en la nostra llengua, que s’han suprimit línies en valencià i el progressiu abandó de l’ús del valencià per part del govern en al•locucions públiques, el Consell hauria de prendre mesures envers la promoció de la llengua pròpia.

    En tercer lloc, l’article 3r. de la Constitució Espanyola de 27 de desembre de 1978, disposa en el número 2 que “les altres llengües espanyoles seran també oficials a les respectives Comunitats Autònomes d’acord amb els seus Estatuts” i afegeix en el número 3 que “la riquesa de les distintes modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció”.
    En quart lloc, el número 3 de l’article 20 de la Constitució, que disposa la futura regulació, mitjançant llei, de l’organització i control parlamentari dels mitjans de comunicació social de dependència pública, garanteix l’accés a aquests mitjans dels grups socials i polítics significatius i remarca que l’accés es farà respectant el pluralisme de la societat i de les diverses llengües d’Espanya.
    Finalment, recordem que l’Estatut d’Autonomia (LLEI ORGÀNICA 1/2006, de 10 d’abril, de Reforma de la Llei Orgànica 5/1982, d’1 de juliol, d’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana) estableix pel que fa a la llengua tots dret a conèixer-la i usar-la en tots el àmbits de la vida i “a rebre l’ensenyament del, i en, idioma valencià”

    En atenció als motius exposats, el grup municipal de Compromís, proposa al Ple de l’Ajuntament que adopte els següents acords:

    • Primer: Demanar al Govern valencià que complisca amb el mandat de LUEV de promoure l’ús del valencià a tota la vida pública.
    • Segon: Demanar al Govern valencià que complisca amb el mandat de LUEV d’assegurar l’educació en valencià a tots els valencians.
    • Tercer: Demanar al Govern valencià que retorne els mitjans de comunicació públics valencians i que, d’acord amb el mandat de LUEV, faça del valencià la llengua d’ús habitual.
    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Ontinyent torna a demanar al Ministeri la declaració d’Interès Turístic Internacional per als Moros i Cristians

    El ple aprova per unanimitat l’emissió d’una nova sol·licitud a la Secretaria d’Estat de Turisme una volta ampliada i actualitzada la documentació justificativa
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -