19/03/2024 - 9:57
Més

    Compromís per Ontinyent proposa fomentar més l’ús d’alternatives a les cremes agrícoles

    Altres notícies

    El grup municipal Compromís per Ontinyent ha plantejat aquest dijous la necessitat que des de l’Ajuntament d’Ontinyent es fomente més intensament el coneixement i l’ús de les alternatives a les cremes agrícoles. El regidor Nico Calabuig i la regidora Paloma Alberola han volgut fer una crida amb aquesta proposta, que ahir Calabuig ja va comentar durant la reunió de portaveus dels grups municipals i l’alcalde.

    En paraules del regidor i portaveu del grup, Nico Calabuig, “creiem que és l’hora de fer un pas endavant i apostar per un major esforç de conscienciació sobre els avantatges d’utilitzar el sistema alternatiu a les cremes agrícoles que ofereix l’Ajuntament. Cada dia són més les persones que ens transmeten la necessitat d’afrontar aquesta qüestió, i ahir vam constatar un consens sobre l’existència del problema i les molèsties que se’n deriven, durant la reunió de portaveus dels grups polítics municipals i l’alcalde”.

    En aquest sentit, Calabuig ha incidit en què “hem de fer del problema una oportunitat de canvi. El foment dels sistemes alternatius a les cremes agrícoles, com el triturat dels residus, no només contribueix a millorar la qualitat de l’aire que respirem, sinó que pot representar una oportunitat des del punt de vista de l’economia sostenible i circular, amb el reaprofitament d’aquests residus per a fer compostatge que servisca com a fertilitzant orgànic”.

    Per la seua banda, la regidora i portaveu adjunta, Paloma Alberola, ha recordat que “des de Compromís per Ontinyent ja vam manifestar en gener la nostra preocupació per les molèsties al veïnat i la contaminació atmosfèrica que provoquen les cremes, especialment quan es cremen residus agrícoles que es troben excessivament recents i conseqüentment provoquen més molèsties. En aquella ocasió ja vam posar sobre la taula la importància de seguir informant i conscienciant sobre aquest problema, i la necessitat de fer ús del sistema alternatiu de recollida porta a porta o triturat de les restes de jardineria, posat en marxa per l’Ajuntament anteriorment, en resposta a la reivindicació i la mobilització ciutadana organitzada en la Plataforma Stop Cremes”.

    Alberola ha assenyalat que “és un repte urgent afrontar la millora de la qualitat de l’aire que respirem. El descens de la contaminació que ha provocat el confinament per la COVID-19 ens ha de fer reflexionar sobre la necessitat de repensar algunes conductes humanes amb un impacte mediambiental insostenible per al futur. A Ontinyent les cremes agrícoles afecten a la qualitat de l’aire. Per això hem de treballar conjuntament en les alternatives i conscienciar a la ciutadania fins a tal punt que optar per cremar les restes agrícoles no siga l’opció més senzilla o ràpida”.

    Des de Compromís per Ontinyent han conclòs destacant “la intenció constructiva d’aquesta proposta, que se suma a les nombroses aportacions que venim realitzant per tal de millorar la situació de la ciutat, i que representa un nou enfocament més sostenible del model social i productiu que hem de construir per a eixir amb més fortalesa d’aquesta crisi”.

    Per altra banda, Sayo Gandia, regidora de sostenibilitat de l’Ajuntament d’Ontinyent ha volgut aclarir que “El primer que ha de tenir clar Compromís per a fer peticions és quines són les competències de cada administració. En eixe sentit l’Ajuntament no té competència en la gestió de les restes agrícoles o residus dels agricultors” A més a més assenyala que “l’Ajuntament pot regular el compliment del pla de cremes, és a dir, els dies que la Conselleria autoritza i fer que es complisquen. Pel que fa a les restes agrícoles són uns residus sobre el qui té competències la Conselleria, segons consta al punt G) de l’article 22 del Decret 55/2019, de 5 d’abril, del Consell, pel qual s’aprova la revisió del Pla integral de residus de la Comunitat Valenciana. L’Ajuntament només té competències sobre restes de poda de jardineria. Per tant, a qui devia adreçar aquesta petició el grup municipal de Compromís per Ontinyent és la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, gestionada precisament per Compromís”.

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Ontinyent amplia els espais verds fins arribar als 146 amb una superfície de 635.000 m2

    L’Ajuntament trau a licitació el nou plec de manteniment de parcs i jardins que donarà cobertura a les noves necessitats en esta matèria
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -