Sílvia Ureña com a Secretaria d’Organització i en nom de l’executiva local ha explicat les dues assemblees de valoració dels resultats electorals que va tindre Compromís per Ontinyent les passades setmanes. “Davant dels resultats, tant Joan Gilabert com Fran Quesada van posar els seus càrrecs a disposició de l’assemblea, cosa que els honra. I en una segona assemblea els hem ratificat als dos per majoria” ha assenyalat Ureña.
La militància de Compromís ha reconegut el mal resultat que s’ha produït a les eleccions locals del passat 24 de maig de 2015. “Va ser una assemblea d’anàlisi, de crítica interna i de valoració de la feina feta en què vam determinar què hem de millorar. Una de les coses bàsiques en què ens hem equivocat és que no hem sabut arribar a la gent. Hem estat quatre anys governant Compromís i PSOE, Compromís ha gestionat 9 regidories entre els 3 regidors nostres, i sembla que tota la feina feta no s’ha vist” ha reconegut Sílvia Ureña.
La Secretaria d’Organització també va afirmar que “nosaltres no som de la vella política de la foto, i per a nosaltres sempre ha estat més important que se’ns valore per la feina feta. Malauradament, no ha estat així. Alguna cosa haurem de canviar si volem arribar a la gent”. I per aquesta raó l’assemblea ha decidit reforçar el partit des de la base i aplicar una renovació profunda de l’Executiva i de l’organització interna. Aquesta renovació es plantejarà a la pròxima assemblea que es convocarà per al dijous 2 de juny de 2015 i on Sílvia Ureña ja ha anunciat que es presentarà com a Secretaria Local per encapçalar el projecte.
Al mateix temps Joan Gilabert ha explicat com es va a treballar pel poble des del nou Grup Polític Municipal de Compromís sense agarrar regidories. El portaveu del nou grup municipal ha explicat les quatre raons per les quals Compromís ha optat per treballar pel poble des de l’oposició:
La primera raó és “perquè no creem en el model proposat pel PSOE d’Ontinyent”. Argumentant que “la falsa idea de que totes les regidores i regidors tinguen delegació per treballar pel poble no és eficient. Té més a vorer en prebendes personals que amb bona gestió. No ha estat una decisió fàcil ja que renunciem a un finançament que ens garantitza les despeses del partit però nosaltres prioritzem l’eficiència de la gestió municipal”.
La segona raó que va apuntar Joan Gilabert és que “no estem parlant de continuar amb el pacte de govern de la darrera legislatura, estem parlant de regidories per a tots, sense importar si es comparteix o no el projecte. El PSOE ha obviat el passat i ha fet una distribució en funció dels resultats electorals, sense valorar el projecte que cadascú representa i sobre tot el treball realiltzat el govern compartit de la darrera legislatura”.
Las tercera raó esposada és que “no és el mateix cooperar pel futur de la ciutat que acatar ordres ja que no entenem les delegacions ofertades a Compromís en particular i a l’oposició en general”. Com per exemple l’oferta que han fet a Compromís del Síndic de Ciutadà. Aquesta funció, que no regidoria, “no la pot representar un regidor, entenem que cal buscar una formula de consens, ha de ser una persona o entitat imparcial; sincerament creem que el PSOE no ha entés el significat d’aquesta proposta que Compromís duia al programa” com afirma Gilabert. Que ha acabat matisant que “COOPERAR exigeix diàleg, no monòlegs. Ho vam dir al ple d’investidura, ens agradaria poder continuar amb el projecte que vam encetar ara fa 4 anys, però queda clar que al PSOE li dona igual el passat i el projecte compartit. Cooperar o no en funció de si en fa falta o no,.. clarifica molt la sinceritat de la cooperació. La proposta del PSOE estava tancada, sense marge per a la negociació, o SI o NO”.
La quarta i darrera raó és que “una majoria absoluta necessita d’una oposició valenta. Volem treballar pel poble, on el poble ha decidit que treballem. El nostre treball pel poble és i serà fiscalitzar al govern, vigilar els seus excessos, avaluar els seus anuncis; i com no, també fer propostes, aportar idees, detectar problemes i aportar solucions. Eixe és el treball pel bé de la democràcia que des de Compromís entenem que cal fer en un poble amb una majoria absoluta que pot fàcilment convertir-se en absolutista”..
Per finalitzar Joan Gilabert ha tancat la seua intervenció afirmant que “el cas de Vila-real es un bon exemple d’ altra forma de fer les coses, d’altra forma de fer política” ja que el PSOE de Vila-real també ha optés majoria absoluta però si que ha mantes i ha reconegut el treball que PSOE i Compromís van fer l’anterior legislatura renovant l’equip de govern.