Ontinyent licita un nou servei municipal per reforçar la salut mental de dones, joves i menors
L’Ajuntament d’Ontinyent ha tret a licitació un nou Servei Municipal d’Atenció Psicològica i Psiquiàtrica destinat a abordar les creixents necessitats de salut mental, especialment entre dones víctimes de violència de gènere, joves i menors en situació de vulnerabilitat. El contracte està valorat en més de 108.000 euros per a dos anys, prorrogables fins a quatre, arribant a un màxim de 238.810 euros.
Segons la regidora de Política per a les Persones, Paula Soler, “la salut mental és una emergència social, amb augments preocupants en casos d’ansietat, depressió, autolesions i ideació suïcida“. El nou servei, segons Soler, “dona una resposta estructural i amb garanties, unificant recursos i millorant l’atenció professional per part de psicòlegs i psiquiatres col·legiats”.
Una atenció especialitzada en tres àmbits clau
El servei es dividirà en tres blocs:
- Atenció a dones: sessions terapèutiques individuals i grupals per a víctimes de violència o desigualtat de gènere.
- Assessorament a joves i adolescents: amb tallers i accions als centres educatius i l’ús de xarxes socials per fer divulgació emocional.
- Avaluació psiquiàtrica a menors: per detectar trastorns que dificulten la intervenció social i familiar.
Aquesta iniciativa se suma a altres accions recents del consistori per millorar els serveis socials a Ontinyent, com la millora del servei d’ajuda a domicili per a persones dependents, o la posada en valor de la descentralització dels serveis socials.
Resposta davant la crítica i el debat polític
Tot i aquestes iniciatives, el Grup Municipal Socialista ha expressat les seues crítiques a la gestió d’Ens Uneix, acusant el govern local de mancar de transparència i de no reforçar els serveis públics com cal. Per la seua banda, Compromís per Ontinyent ha reclamat una major inversió i una descentralització efectiva, especialment en barris com Sant Rafel o el Llombo.
De fet, la formació valencianista ha proposat mocions per acostar l’atenció als barris i invertir més en els recursos socials locals. Aquest debat es dona en un context marcat per la necessitat de reforçar la xarxa de suport emocional i mental a Ontinyent, especialment després dels efectes socials postpandèmics.
Un servei per posar les persones al centre
El nou servei serà coordinat amb els serveis socials municipals i els centres educatius, i estarà situat en dependències públiques. A més, inclourà mecanismes d’avaluació per garantir la qualitat de les intervencions i resultats.
Paula Soler remarcava que aquest projecte “posa les persones al centre de la política” i que la salut emocional és “clau per a la igualtat, la inclusió i el benestar social”.
Amb tot, el servei s’espera que estiga adjudicat pròximament, després de finalitzar el termini per presentar ofertes el 15 de maig.