Ontinyent ha acollit un taller formatiu en destinacions turístiques intel·ligents dins el projecte europeu “Digitourism”, que lidera l’Ajuntament d’Ontinyenti al que participen diverses entitats públiques d’Espanya, Itàlia i Croàcia. La iniciativa, cofinançada pel programa Erasmus+ de la Unió Europea, preten establir una metodologia de planificació turística que millore les capacitats dels municipis per desenvolupar projectes turístics basats en la cultura, digitalització i sostenibilitat.
Dins d’aquest programa, Ontinyent ha acollit la primera sessió de les 3 que tindran lloc entre l’Ajuntament d’Ontinyent i el Consorci de la Ribera, com a representats espanyols del projecte. La reunió va tindre lloc a l’hotel Kazar on van participar la regidora de turisme i museus, Mª José Alhambra junt amb representants del sector empresarial, de cicles formatius de turisme i de l’administració pública amb l’objectiu d’exposar els resultats de la primera fase del projecte, relacionats amb la recerca i anàlisi de la capacitat turística en les xicotetes i mitjanes ciutats.
Mª José Alhambra destacava la importància “de liderar un programa europeu com aquest, “que ens permetrà establir una sèrie de prioritats en matèria de promoció turística aprofitant el coneiximent de la realitat d’altres municipis i beneficiant-nos de les sinèriges derivades del treball en grup i la cooperació a nivell europeu, que és un dels objectius de la subvenció que permet posar en marxa aquesta iniciativa”.
Els i les assistents a la reunió d’Ontinyent van conèixer el perfil d’actuacions turístiques que s’han desenvolupat en Europa amb èxit, les quals contemplen programes de destinacions turístiques intel·ligents. En el taller també es va presentar el resultat d’una enquesta online duta a terme entre juliol i octubre de 2023 entre els tres països que formen part del projecte, obtenint 21% de les respostes en Croàcia, 29% en Itàlia i 50% en Espanya. Seguidament es va obrir el debat analitzant la nova Estratègia de Turisme d’Ontinyent destacant els eixos vertebradors i prioritats en les què focalitzar les accions municipals en matèria de turisme, integrant tots els agents implicats.
Entre les conclusions del taller cal destacar la necessitat de crear itineraris formatius per millorar la competitivitat del sector turístic. Estos itineraris facilitaran disposar d’una visió integral de les matèries relacionades amb el turisme i ajuden les empreses, administracions públiques i sector acadèmic a establir metes formatives per aconseguir una planificació basada en turisme intel·ligent i digital. El segon taller tindrà lloc el 12 de febrer a Sueca on es debatran les matèries en que es basen les necessitats formatives dels territoris que treballen en el projecte.