12/04/2024 - 14:41
Més

  La sobrecàrrega judicial a Ontinyent i Xàtiva: Una urgent anomenada a l’ampliació de recursos

  Altres notícies

  L’última memòria anual del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha posat de manifest la imperiosa necessitat d’augmentar les unitats judicials en funcionament en els partits d’Ontinyent i Xàtiva a causa de l’elevada càrrega de treball i a l’augment sostingut dels casos atesos en totes dues capitals comarcals.

  Segons l’informe del TSJCV corresponent a l’any 2022, entre les onze propostes d’ampliació de la planta judicial a la província de València, s’inclou la creació d’un cinqué jutjat de primera instància i instrucció a Ontinyent. Aquesta mesura pretén alleujar la càrrega de treball i agilitzar els processos judicials a la regió.

  Una de les alternatives suggerides pel Tribunal per a alliberar de casos específics de violència de gènere al jutjat mixt nº3 de la Vall d’Albaida a Ontinyent és la creació, per a l’any 2024, d’un jutjat especialitzat en violència sobre la dona a Xàtiva. D’aquesta manera, es concentrarien els casos de totes dues demarcacions comarcals, la Costera-Canal i la Vall d’Albaida, en un sol òrgan judicial.

  La possibilitat de deixar a Ontinyent sense aquestes competències va generar un fort rebuig en 2021 per part de l’ajuntament local i dels lletrats de l’àmbit judicial. El magistrat-degà d’Ontinyent, Juan Manuel Gómez Forker, va presentar un informe especial en el qual sol·licitava la creació d’un cinqué jutjat o, com a alternativa, la redistribució dels casos de violència de gènere a altres partits judicials de la província. Aquesta reestructuració, segons el magistrat, milloraria el funcionament intern i permetria una atenció més especialitzada a les víctimes.

  L’informe anual elaborat pel deganat de Xàtiva també va destacar les “múltiples queixes tant de la ciutadania com dels professionals” a causa de la distància entre alguns pobles del partit judicial i la seu del nou jutjat especialitzat a Alzira, situat a més de 60 km. Això genera inconvenients per a les víctimes i testimonis que han de desplaçar-se llargues distàncies per a assistir als procediments.

  Quant a les xifres d’assumptes judicials, els jutjats d’Ontinyent van registrar un increment del 22,6% en el nombre de casos civils en 2022, arribant a comptabilitzar 3.338 assumptes. Per part seua, Xàtiva va experimentar un augment del 17% en assumptes judicials i un 15% en els casos penals. Aquests increments evidencien la urgència de reforçar l’estructura judicial en totes dues localitats.

  En l’informe de necessitats, la judicatura d’Ontinyent i Xàtiva també va reclamar la presència d’un fiscal durant el període de guàrdia, ja que actualment els fiscals que presten aquest servei a Xàtiva es desplacen des d’Alzira. A més, es considera essencial ampliar el nombre de fiscals adscrits a l’àrea per a atendre adequadament les necessitats del servei i els assenyalaments, especialment en el jutjat nº3 que s’encarrega dels casos de violència de gènere.

  Finalment, l’informe destaca les precàries condicions dels edificis on es troben els jutjats d’Ontinyent i lamenta la demora en la cobertura de baixes entre el personal funcionari, la qual cosa afecta el funcionament regular de l’òrgan judicial.

  La necessitat d’ampliar la planta judicial a Ontinyent i Xàtiva és una demanda urgent per a millorar l’eficiència i la qualitat del servei de justícia en totes dues comarques. La creació de nous jutjats i l’especialització en casos de violència de gènere contribuirien a agilitzar els procediments i a brindar una atenció més adequada a les víctimes. Així mateix, l’assignació de més fiscals i la millora de les instal·lacions judicials serien passos fonamentals per a garantir la justícia ràpida i efectiva a la regió.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  El Grup Socialista d’Ontinyent Es Mobilitza per Protegir el Valencià en l’Educació Davant del Consell

  El grup socialista porta al ple una moció per defensar el valencià a les aules davant la proposta de llei de PP-Vox.
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -