La Vall d’Albaida disposara d’un centre ambulatori d’atenció a dones víctimes de violència masclista

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat l’engegada d’un servei ambulatori per a l’atenció de les dones víctimes de violència de gènere a l’interior de la Comunitat Valenciana, que tindrà en compte les “particularitats de les zones rurals”.

Oltra ha assenyalat que l’engegada d’aquest servei parteix dels resultats de l’estudi que la Conselleria va engegar en 2017 per a fer un diagnòstic de la situació de les dones en el món rural i la seua percepció enfront de les agressions masclistes, “que posa en evidència que el rebuig enfront d’aquest tipus de violència és similar al que existeix en l’àmbit urbà, però també constata l’existència de certes diferències”.

En aquest sentit, l’estudi conclou que les dones, en l’àmbit rural, estan subjectes a un major control de la comunitat, ja que “les opinions i creences comunitàries tenen més pes enfront de les individuals” i tenen una menor percepció de les formes discriminatòries, existeixen menys oportunitats laborals, la qual cosa les aboca a majors desigualtats socioeconòmiques i manquen de serveis especialitzats en matèria de violència de gènere.

“Davant aquesta realitat, hem considerat necessari articular un recurs amb una doble funció, d’una banda que d’una atenció especialitzada que permeta una intervenció in situ amb les dones víctimes de violència masclista i els seus fills i filles, i per un altre que oferisca ajudes per a la transició cap a una vida independent i lluita contra la feminització de la pobresa”, ha indicat.

Així, el servei estarà compost per uns equips itinerants que es coordinaran des de quatre bases fixes que estaran situades en les localitats d’Elda, Yátova, Sogorb i Sant Mateu, i tindran una estructura similar a la dels centres Dóna 24 Hores, en la qual la coordinació serà assumida per una lletrada, acompanyada d’una auxiliar administrativa.

La part de la intervenció estarà coberta per psicòlogues, treballadores socials, educadores socials i tècniques d’integració social. Açò suposarà la contractació d’al voltant de 50 persones i una inversióncercana als 4 milions d’euros.

La previsió és que, des de la seu d’Elda, es puguen atendre les comarques d’Alt Vinalopó, Vinalopó Mitjà, L’Alcoià, El Comptat, La Costera i La Vall d’Albaida. Des de Yátova, es prestarà servei a la Canal de Navarrés, Cofrents, Plana d’Utiel, Racó d’Ademús i Els Serrans, Sogorb coordinarà les comarques d’Alt Palància, Alt Millars i Alcalatén, Sant Mateu, atendrà a les dels Ports, Baix i Alt Maestrat.

Les unitats itinerants realitzaran “intervenció biopsicosocial amb dones supervivents i assessorament per a una vida independent, ajudant a les dones en la sol·licitud de prestacions socials com la renda valenciana d’inclusió o en la cerca activa d’ocupació i habitatge”, ha explicat Oltra, qui ha assenyalat que es coordinaran amb la Xarxa Valenciana d’Igualtat, que enguany arribarà a 101 municipis o mancomunitats de la Comunitat.

La vicepresidenta ha incidit que l’equitat territorial és una peça clau també en la lluita contra la violència masclista, i ha assenyalat que per aqueix motiu el pressupost de l’any pròxim també contempla l’obertura de dos nous centres Dóna 24 Hores en les localitats d’Elx i Vinaròs; que s’uneixen al que ja s’ha obert aquesta legislatura a Torrevella, i a la dignificació d’espais a València i Denia, on també s’ha ampliat l’horari d’atenció.

Així mateix, ha recordat que al llarg d’aquesta legislatura s’han ampliat els equips dels centres amb 32 noves professionals, entre elles sis psicòlogues infantils per a atendre a les filles i fills d’aquestes dones, com a víctimes directes de violència masclista.

Millora de les ajudes

Oltra s’ha referit també al Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista 2017-2022, que en el seu primer aniversari ha aconseguit que el 76% de les mesures previstes ja estiguen en marxa, entre les quals ha destacat l’equiparació de les indemnitzacions per mort amb les quals es donen a les víctimes per terrorisme.

Aquesta mesura ha permès que les quanties passen de 6.000 a 75.000 euros. Unes indemnitzacions que a partir de l’any pròxim també es percebran en el cas que les persones assassinades siguen fills, filles o familiars directes de les dones mates de violència masclista.

Així mateix, l’any pròxim s’amplia l’equiparació amb les víctimes de terrorisme, quan la conseqüència de l’agressió masclista és una incapacitat laboral permanent absoluta (54.000 euros) o una gran invalidesa (150.000 euros) i se’ls concediran també a aquells que resulten assassinats o incapacitats per ajudar a una dona que estiga sent agredida.

La vicepresidenta ha volgut destacar, igualment, que en 2019 es milloren les ajudes d’emergència per a les dones víctimes de violència masclista, que passen de 200 a 2.205 euros en el cas de les quals s’atorguen per a cobrir necessitats bàsiques; de 2.000 a 2.940 per a allotjament; de 500 a 735 euros per a transport o desplaçament i de 2.000 a 2.205 per a seguretat i protecció.

Subscriu-te al nostre canal de whatsapp

Segueix els següents pasos:

  1. Crea un contacte a la teua agenda de contactes amb el nom TVDIGITALONTINYENT i el telèfon 644 378 641
  2. Envians un missatge de whatsapp amb la paraula ALTA i el teu nom complet al contacte que has creat anteriorment
És un servei totalment gratuït

Sobre TV Digital Ontinyent

TV Digital Ontinyent
Actius des de finals de 2009 treballem per fer arribar la informació d'actualitat d'Ontinyent i la Vall d'Albaida. Som uns dels mitjans més complets i més actius de la Vall. Sumat a seguir-nos a les xarxes socials.

També pot interessar-te

La Generalitat distribuirà gratuïtament en farmàcies mascaretes a majors de 65 anys i altres col·lectius de risc

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que el Consell ha arribat a …