La regidora de Sostenibilitat, Patricia Folgueras, ha presentat hui l’esborrany del Pla d’Ús Públic del Paratge Natural Municipal (PNM) Serra de l’Ombria-Pou Clar, un document que s’esta elaborant amb ajuda de la Diputació de València i amb el que es pretén donar resposta a problemàtiques que es registren al voltant de l’ús d’aquest recurs natural. Cal recordar que el PNM Serra l’Ombria-Pou Clar, de 2.587 hectàrees, va comptar per a la seua aprovació en 2007 amb la redacció d’un Pla Especial regulador de la normativa en el paratge, però va quedar pendent la redacció del Pla d’ús i gestió, i a tal efecte està realitzant-se estos treballs.
Quant als usos, es determina com a activitats permeses els usos científic (treball de recerca i obtenció d’informació sobre el medi natural), didàctic-pedagògic (activitats d’educació ambiental guiades de centres d’ensenyament o associacions), esportiu (senderisme, carrera a peu/trail, orientació, ciclisme, escalada, espeleologia); recreatiu (pesca recreativa, bany, cavalcada per postes forestals, pícnic en àrees recreatives, observació de fauna); i popular-tradicional (recol·lecció de plantes aromàtiques i bolets no lucrativa, amb un màxim de 10 espècimens).
El document també determina el Règim de titularitat dels terrenys, per tal de tenir en consideració a qui s’ha demanar permís per realitzar actuacions al PNM. La titularitat majoritària és de la Generalitat Valenciana (90.98%); seguit de l’Estat, a través del Ministeri de Medi Ambient i la CHX (5’78%); l’Ajuntament d’Ontinyent (3’12%) i l’Estat, a través del Ministeri de Foment (0’12%).
La regidora de Sostenibilitat, Patrícia Folgueras, expplicava que el document, a més, “suposa una oportunitat per a la ciutadania de participar en la gestió futura d’aquest paratge de valor immens per a la nostra ciutat”. Així, prèviament a la redacció de l’esborrany que està sent sotmès ara a valoració tècnica per part del departament municipal de Medi Ambient, es va fer aquest estiu una enquesta ciutadana, que va ser posada a l’abast de diferents associacions i del Consell de Medi Ambient, a més de realitzant-se enquestes in situ al paratge i el seu entorn.
A l’enquesta, els més de 250 entrevistats apuntaven com a principals problemes del PNM l’excessiva demanda d’ús del Pou Clar (47%), el risc d’incendi (19%) i la brutícia (13%). Folgueras explicava que el de la demanda del Pou Clar “és un problema en el que no es pot prendre una decisió unilateral ni a la lleugera, i anem a seguir fent reunions i treballant per buscar solucions”.
Respecte del risc d’incendi recordava que “l’Ajuntament ja ha pres cartes en l’assumpte i per això vam presentar fa poc un Pla Local de Prevenció d’Incendis”, i quant a la brutícia assenyalava que “és una qüestió que va aparellada a la primera, l’elevada afluència de visitants és la que acaba generant-la”. L’enquesta també mostra que els itineraris d’ús públic més transitats són l’entorn del Pou Clar (55%); el Barranc dels Tarongers i l’Alt del Castellar (16%) i l’itinerari del Torrater (16%), seguit de la Font de Morera-Senda dels Enginyers (6%).
El següent pas a realitzar per a l’aprovació del Pla és la valoració tècnica i la posterior exposició de les conclusions, avançant la regidora que “de les actuacions a realitzar que es determinen finalment en aquest document, serà la pròpia ciutadania la que prioritze les que s’han de realitzar en primer lloc, perquè la participació, igual que la sostenibilitat, és transversal a l’acció d’aquest Govern, i aquesta fulla de ruta per millorar el nostre PNM és una nova mostra”, concloïa.
Font: Ajuntament d’Ontinyent