02/12/2023 - 16:53
Més

  La Confederació Hidrogràfica del Xúquer realitzarà una batimetría de l’embassament de Bellús

  Altres notícies

  La Confederació Hidrogràfica del Xúquer, O.A. (CHJ) acaba d’adjudicar el contracte de serveis per a realitzar una batimetría de l’embassament de Bellús, amb un termini d’execució de quatre mesos. S’emmarca dins dels treballs de seguiment de la qualitat de les aigües, que la CHJ realitza de forma continuada, per a determinar l’estat ecològic de les masses d’aigua dels rius, llacs i embassaments que la demarcació, tal com estableix la Directiva Marc de l’Aigua.

  En l’embassament de Bellús han sigut freqüents les males olors, amb episodis recurrents de proliferació d’algues cianofíceas potencialment tòxiques, derivats de la mala qualitat que presenta, comprometent no sols l’ús i gaudi de l’entorn, sinó també la consecució de l’objectiu europeu del bon potencial ecològic per a l’any 2027.

  Per tot això, per a la millora de l’estat ecològic d’aquest embassament, s’han plantejat una sèrie d’actuacions, sent el punt de partida necessari l’elaboració d’un model batimètric digital de l’embassament, és a dir, una cartografia d’elevacions del terreny amb un mètode que oferisca una cobertura completa i sistemàtica.

  Aquest model digital oferirà la informació necessària per a conéixer la distribució de les diferents tipologies de substrat que existeixen en l’embassament de Bellús, així com l’acumulació i distribució espacial dels sediments. Aquesta informació serà també de gran utilitat per a adoptar les mesures necessàries encaminades a solucionar el problema d’eutrofització que pateix l’embassament.

  El model batimètric digital s’obtindrà mitjançant un procediment hidroacústico de cobertura completa i alta resolució, oferint àmplia cobertura sense minvament de la resolució en les zones més succintes.

  Els treballs a desenvolupar es poden resumir bàsicament en les següents línies:

  a. Alçament batimètric amb cobertura completa des d’embarcació especialitzada
  b. Processament de dades de sondeig batimètric
  c. Mostreig de sediments
  d. Anàlisi de dades i model de distribució espacial del substrat
  e. Preparació de cartografia i informe

  Com a resultat final s’obtindrà el model batimètric digital depurat i referit al nivell mitjà de la mar a Alacant, en format ráster georreferenciado (geoTIFF), i un mapa de distribució dels tipus de substrat en el mateix format, al costat d’un informe amb la descripció de la metodologia de camp i tractament de dades aplicada.

  Els treballs els durà a terme un especialista en alçaments batimètrics de hidroacústica en aigües continentals i un tècnic processador amb experiència en gestió de dades d’hidrografia.

  La inversió d’aquesta primera actuació és de 17.799,10 € amb un termini d’execució de 4 mesos, que començarà el mes de març, amb la finalitat d’assegurar la cota del vol LiDAR i evitar l’estratificació de l’embassament.

  El model digital, i qualsevol altra informació que s’estime d’interés, estaran accessibles en la web de l’organisme.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Últimes notícies

  Ontinyent entrega els premis de rendiment acadèmic al marc de la Setmana de la Ciutat Educadora

  L’Alcalde i el Regidor d’Educació lliuren diplomes als i les 21 alumnes amb una mitjana d’excel·lent durant el curs 2022/23 en un acte al Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana
  - Advertisement -

  Mira també

  - Advertisement -