16/07/2025 - 23:35
Més

    Bocairent, Agullent i Aielo al·leguen contra el corredor d’hidrogen verd Montesa-Cartagena

    Els ajuntaments d’Agullent, Aielo i Bocairent presenten al·legacions al corredor d’hidrogen verd

    Els municipis d’Agullent, Aielo de Malferit i Bocairent han registrat una bateria d’al·legacions davant el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic per tal de modificar el traçat i les condicions del projecte “Infraestructura interior d’hidrogen a Espanya: tram Montesa-Cartagena”. Els alcaldes Pau Muñoz (Agullent), Juan Rafael Espí (Aielo) i Xavi Molina (Bocairent) consideren “prioritari defensar els interessos dels nostres pobles” i reclamen un corredor més respectuós amb l’entorn.

    Context i antecedents

    El Govern central va iniciar fa un mes el tràmit d’avaluació ambiental del gasoducte, que travessarà diversos termes de la Vall d’Albaida. El projecte ja havia generat inquietud després de l’incendi forestal declarat a Bocairent el passat 22 de juny, just al costat d’una de les alternatives del traçat, i de la pressió exercida pels alcaldes per millorar el corredor. També hem informat recentment que l’Estat tramitava el projecte d’hidrogen verd amb dues opcions de pas que afecten espais protegits.

    Les tres grans demandes

    • Impacte ambiental mínim – Els consistoris demanen un traçat basat en la racionalitat territorial i el màxim respecte al medi ambient, amb condicions de reposició del terreny i revegetació obligatòria.
    • Protecció de la propietat privada – Es reclama l’ús preferent de terrenys públics, evitar la fragmentació de parcel·les i compensar adequadament els propietaris afectats, a més de millorar camins rurals vinculats al traçat.
    • Punts de connexió locals – Les tres localitats exigixen estacions de subministrament d’hidrogen als seus polígons industrials per no quedar-se com a simples “estacions de pas” i aprofitar oportunitats econòmiques i de transició energètica.

    “No podem permetre que els nostres municipis siguen només estacions de pas”

    En el document remés al Ministeri, els alcaldes subratllen que la comarca ha d’obtenir beneficis directes: “No podem permetre que els nostres municipis siguen només estacions de pas”. Segons Muñoz, Espí i Molina, la connexió directa als polígons facilitarà nous projectes industrials nets i fomentarà l’equilibri territorial.

    Pròxims passos

    El Ministeri té ara sis mesos per avaluar les més de cinquanta al·legacions rebudes –incloses les dels tres ajuntaments– i emetre la Declaració d’Impacte Ambiental. Mentrestant, els consistoris estudien noves mobilitzacions i la creació d’una mesa comarcal de seguiment per compartir informació amb veïns, empreses i entitats ecologistes.

    Enllaços d’interés

    Redacció TVdigitalOntinyent – Continua l’actualització d’esta notícia a mesura que avance el procés administratiu.

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    La Casa del Delme es consolida com a refugi climàtic i punt cultural a l’estiu d’Ontinyent

    La Banda Jove Comarcal clausura la seua gira 2025 al Parc de La Vila d’Ontinyent Ontinyent, 16 de juliol de...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -
    Canviar configuració de cookies