Bellús i el “COR” penalitzaran als veïns que no reciclen degudament

0

L’Ajuntament del municipi de Bellús, un dels més innovadors del COR en la gestió responsable de residus, ha presentat el seu projecte pilot “Penalitza la Resta” a càrrec de l’Alcaldessa Susana Navarro, i la Gerent del COR, Elba Montes.

Aquest projecte, emmarcat en la Setmana Europea per a la Prevenció Residus, en la qual el COR està fent un acte de conscienciació al dia, segons l’Alcaldessa de Bellús, Susana Navarro, pretén fer un pas endavant i aconseguir arribar a la xifra del 80% de recollida selectiva de residus, sempre respectant els contractes actuals amb la Mancomunitat per a la recollida d’escombraries, a través d’un sistema que busca identificar als usuaris del contenidor de la fracció resto, amb la finalitat de reduir aquesta fracció i reeducar a aquells veïns i veïnes que no facin un ús correcte del contenidor.

Per això, s’ha posat en marxa un contenidor amb obertura a través de targeta (molts muni- cipios en el nord d’Espanya ja l’usen), perquè la gent de Bellús que realitza un correcte ús d’aquest contenidor, que és la majoria, se li premiï.

L’Alcaldessa de Bellús declarava que “ens vam adonar que encara que estiguéssim fent les coses bé, en el contenidor de la fracció resto encara havien residus que no tocaven; el problema és que aquest contenidor era molt impersonal, i no es podia controlar qui diposita i què diposita. Per això, hem tancat el contenidor, localitzat el contenidor mitjançant un sistema de dades, de manera que només ho puguin obrir les persones als qui nosaltres hàgim donat d’alta en una aplicació, que podran usar utilitzant una clau. D’aquesta manera, cada vegada que el veí obri el contenidor queda registrat el nom i l’hora d’obertura”.

Mitjançant aquest sistema, encara en fase de prova, les persones que reciclin molt bé quedaran registrades de manera positiva ja que no tindran necessitat d’obrir el contenidor tots els dies. Si per contra es demostra que aquest contenidor no està sent ben utilitzat, com es coneixerà quines persones ho estan utilitzant, s’aprofitarà aquesta informació per a fer labor de conscienciació i acompanyament dirigit específicament als usuaris d’aquest contenidor.

Per part seva, Elba Montes, la Gerent del COR, ha valorat positivament aquesta iniciativa afirmant que “aquest projecte pilot de penalització de la fracció resto va en la línia de la prevenció de residus per a intentar generar la menor quantitat de residus possible, i intentar augmentar les fraccions que es poden reciclar, com són la d’envasos, vidre i paper, i sobretot l’orgànica, i per això té tot el suport per part del Consorci.

Com en tantes altres ocasions, el municipi de Bellús es posiciona com un poble sostenible que no deixa d’innovar per a aconseguir complir els objectius europeus, comptant amb la compli- cidad de la majoria de veïns i veïnes, sens dubte un motiu d’orgull per a la seva Alcaldessa.

Publicitat