L’Ajuntament d’Ontinyent està provant estos dies un autobús 100% elèctric de cara a la seua possible implantació i ús en el servei de transport públic urbà en el terme municipal. L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i els regidors Jaime Peris (Territori), Manuel Cuesta (Serveis Municipals), Patricia Folgueras (Sostenibilitat) i Juan Revert (Transport) tenien ocasió de pujar al vehicle model “Wolta” que està circulant a manera de prova durant un mes en la ciutat. Donat l’elevat cost del vehicle l’Ajuntament ha sol·licitat una subvenció europea del programa FEDER per a fer possible l’adquisició, ajuda gestionada a través de la Generalitat Valenciana i que suposaria un estalvi del 50% del cost total sense IVA.
El vehicle, portat des d’Itàlia per l’empresa manresana Car-Bus, és del mateix model que ha sigut adquirit per l’Ajuntament de Madrid amb 10 unitats per a millorar la seua flota de transport urbà. Segons els informes tècnics, a Ontinyent permetria evitar l’emissió de més de 132 tones de CO2 a l’atmosfera, recorrent els 71.358 kms que suposa la circulació prevista del vehicle, a més de millorar la comoditat i seguretat dels usuaris per a entrar i eixir del mateix gràcies a comptar amb un sòl més baix i accessible.
De fet, l’adquisició d’un vehicle d’aquestes característiques està contemplada en el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) aprovat per l’Ajuntament en 2017, on s’incloïa la “compra d’un vehicle més eficient i accessible per a realitzar el servei de transport públic urbà” en el bloc de propostes dedicades al dinamisme urbà i ciutat productiva, amb l’objectiu tant de reduir les emissions contaminants com d’evitar potencials accidents i molèsties als usuaris d’edat avançada, que són els que més utilitzen aquest servei.
Durant el període de prova es procedirà a valorar si l’autobús, amb les característiques físiques del terreny, la temperatura i les necessitats d’aire condicionat, és capaç d’operar les hores necessàries (14 hores) i fer els km. diaris establerts (195). La prova es realitza en la línia L2 proposta al PMUS i en la qual circularia aquest vehicle, un recorregut que consisteix a recuperar la línia urbana que es va suprimir fa uns anys i que connectava el centre urbà amb l’Institut, el poliesportiu, l’estació de Renfe i el cementeri. Aquesta línia es pretén recuperar amb un nou itinerari per a connectar també en el futur amb el nou hospital comarcal, permetent al seu torn, augmentar la freqüència entre Sant Rafel i Sant Josep, i complementant-se amb la L1 que ve funcionant actualment.
Una vegada provat el vehicle, i comptant amb el corresponent informe de viabilitat i la concessió de la subvenció, els següents passos serien l’aprovació de la seua compra, redacció de plecs per a la concessió del servei, licitació i adjudicació, per a finalment iniciar les operacions amb el vehicle a finals d’any.