Ajuntament, UPV i Cooperativa impulsen un Reglament de Qualitat per al Meló d’Or

L’Ajuntament d’Ontinyent ha iniciat les gestions davant el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient del Govern d’Espanya perquè el Meló d’Or d’Ontinyent siga reconegut com a Varietat de Conservació. La regidora d’Agricultura, Sayo Gandia, explicava que “es tracta d’una acció inclosa al nou impuls que volem donar a aquest producte autòcton, un impuls basat en una estratègia seriosa i participada per l’Ajuntament, la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Cooperativa Vinícola Onteniense, que té com a punt de partida un Projecte de Posada en Valor del Meló d’Or que ens ajudarà a avançar en diversos àmbits”, explicava.

Al marc del projecte de posada en valor del Meló s’ha inclòs en primer lloc l’avaluació i selecció del Meló d’Or d’Ontinyent, que ha permès determinar al detall les característiques vegetatives i característiques del fruit, així com les característiques de conservació postcollita del mateix. A partir d’estos resultats s’ha pogut tipificar el “Meló d’Or d’Ontinyent” establint unes característiques morfològiques, agronòmiques i de qualitat que el defineixen, de cara al següent pas: el registre per part del Ministeri del “Meló d’Or d’Ontinyent” com a varietat de conservació, “cosa que ens permetrà assegurar la seua conservació com recurs fitogenètic i recurs de futur per al sector agrari a Ontinyent i la comarca”, manifestava Sayo Gandía. 

A la documentació remesa per l’Ajuntament es constaten els requisits que estableix el Ministeri: que es tracte d’una varietat en perill de desaparició; que siga un producte autòcton d’elevada qualitat; i que estiga atestiguada la seua importància i qualitat històrica, cosa que es constata amb l’informe de l’arxiver municipal que situa les primeres referències històriques a l’any 1424. 

Dins del projecte, igualment, s’ha procedit a la avaluació de les seleccions cultivades pels agricultors sota un sistema de cultiu ecològic; s’ha desenvolupat un Reglament de Qualitat que permetrà gestionar davant la Generalitat la Consecució del Segell de Qualitat que atorga la Conselleria d’Agricultura; i s’està treballant en l’obtenció de seleccions resistents a plagues i malalties. 

La regidora ha tingut paraules d’agraïment per a l’investigador responsable de la redacció del projecte, el Professor Titular del Departament de Biotecnologia de la UPV, Salvador Soler; així com per als llauradors que han participat del mateix; la Cooperativa Vinícola Onteniense i a la Conselleria d’Agricultura pel seu suport financer, “perquè amb el treball de totes les parts anem a sentar unes bases que consoliden i milloren les perspectives de futur d’un producte tan nostre com el Meló d’Or d’Ontinyent”, concloïa. 

Subscriu-te al nostre canal de whatsapp

Segueix els següents pasos:

  1. Crea un contacte a la teua agenda de contactes amb el nom TVDIGITALONTINYENT i el telèfon 644 378 641
  2. Envians un missatge de whatsapp amb la paraula ALTA i el teu nom complet al contacte que has creat anteriorment
És un servei totalment gratuït

Sobre TV Digital Ontinyent

TV Digital Ontinyent
Actius des de finals de 2009 treballem per fer arribar la informació d'actualitat d'Ontinyent i la Vall d'Albaida. Som uns dels mitjans més complets i més actius de la Vall. Sumat a seguir-nos a les xarxes socials.

També pot interessar-te

Es limita a 245 persones simultànies i 980 diàries l’aforament al Pou Clar

L’Ajuntament d’Ontinyent introduirà des del proper 1 de juliol diverses mesures de control i limitacions …